Studenti Joshua Wong a Lester Shum, kteří po dva měsíce stáli v čele demonstrací usilujících o demokratické reformy na tomto čínském autonomním území, se mají před soudem znovu objevit 14. ledna. Obviněni byli z toho, že bránili soudním vykonavatelům v jejich práci při boření protestního tábora. Stejný osud postihl i hongkongského poslance a prodemokratického aktivistu Leung Kwok-hunga.

Wong, Shum a Leung byli mezi více než stovkou lidí, které policie během uplynulých dvou dnů v Mong Koku zatkla. Tamní tábor demonstrantů byl ve středu zcela odstraněn, další dva ještě zůstávají nedaleko sídla vlády. Demonstranti se po vyhnání z tábora v Mong Koku pokusili na místo vrátit, policie jim v tom ale s použitím pepřového spreje a obušků zabránila. Někteří demonstranti byli hospitalizováni s poraněními hlavy, napsala agentura Reuters.

Jedna z vůdkyň studentských protestů Yvonne Leungová prohlásila, že nyní by se terčem demonstrantů mohly stát vládní budovy.

V srpnu Peking odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor; až pak o nich budou moci hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.