Podle obžaloby manažeři daň zkrátili při zakázce na rekonstrukci mostu na silnici I/13 v Děčíně. Stála 560 milionů korun. Zakázku v tendru původně získalo sdružení pod vedením společnosti Viamont DSP, ve kterém byly ještě firmy JHP Mosty a EDS. Ta se ale svého podílu na rekonstrukci mostu před zahájením prací vzdala. Společnost Viamont DSP jí za to proplatila 50 milionů korun. O ty si podle obžaloby posléze snížila základ pro výpočet daně.

Společnost EDS však tyto peníze jako svůj příjem zdanila, takže fakticky daň zkrácena zřejmě nebyla. Společnost Viamont DSP navíc na základě výměru finančního úřadu inkriminovanou částku dodanila.

EDS podle žalobce vystavila v letech 2008 až 2011 Viamontu DSP 17 faktur dohromady na 59,5 milionu korun za koordinační a technickou pomoc při výstavbě. Viamont DSP následně zkrátil daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob o 14,6 milionu korun. Podle státního zástupce Martina Vlčka však k plnění, které bylo společností EDS fakturováno Viamontu, nedošlo.

"Cítím se nevinný v plném rozsahu obžaloby. K žádnému krácení daně nedošlo, stát nepřišel o jedinou korunu," řekl dnes soudu Špičák. Veškeré faktury byly podle něj zaneseny do účetnictví společnosti EDS a řádně zdaněny. "Nikdy jsme nechtěli předstírat, že předmětem fakturace bylo něco jiného než vyrovnání členů sdružení, což jsme také sdělili finančnímu úřadu," uvedl Špičák.

Společnosti Viamont DSP a JHP Mosty prý EDS nabídly, že práce provedou vlastními silami. "Proto jsme se domluvili na podstoupení našeho podílu ve sdružení těmto firmám. Jednal jsem v souladu s péčí správného hospodáře," řekl Špičák. "Šlo o náhradu zisku společnosti EDS ve výši 30 milionů korun a odstupné 20 milionů korun," uvedl před soudem předseda představenstva společnosti Viamont DSP Ondřej Novák.

Dalšími obžalovanými vedle Špičáka a Nováka jsou Jiří Klier a Zdeněk Pavel ze společnosti Viamont DSP, kteří také jakékoli porušení zákona odmítli. Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby obžalovaným hrozí až desetileté vězení.

Špičák je nyní ředitelem Severočeské vodárenské společnosti. Poté, co firmu EDS opustil, stali se jejími akcionáři severočeští podnikatelé Patrik Oulický, Alexandr Novák a Daniel Ježek. Stoprocentním vlastníkem společností Viamont DSP a JHP Mosty je stavební koncern Strabag.