Policie obvinila osmkrát trestaného pětatřicetiletého muže a jeho o osm let staršího komplice. Jeden z obviněných mužů se nechal zaměstnat na doporučení známých jako správce domácnosti muže z Ostravy. Do bytu docházel uklízet, popřípadě něco opravit. Pracoval tam rok. V květnu ale podle policie začal rozkrádat obsáhlou sbírku šperků.

"Muž sbíral pánské prsteny. Ale také brože či jiné šperky. Část získal dědictvím," uvedl policista. Celkem nashromáždil až 200 kusů šperků v hodnotě kolem čtyř milionů korun. Správce ale postupně začal z bytu cennosti vynášet. Nejprve sám, později přibral i komplice.

Odnesli 107 kusů šperků v hodnotě kolem dvou milionů korun. Prodávali je do zastaváren, popřípadě náhodným zájemcům. Peníze utráceli v hernách. Majitel si chybějících šperků všiml až se značným odstupem. Vše nahlásil v říjnu. Přesto se policistům podařilo zajistit třetinu ukradených šperků.

Mladší z mužů byl navíc v pátrání. Skrýval se před nástupem do vězení. Policisté jej dopadli a právě u něj našli část lupu. Putoval okamžitě do vězení, uvedl policista. Druhý obviněný je vyšetřován na svobodě.