Počet lidí, kteří byli podle zprávy nadace Dui Hua v Číně popraveni, více než třikrát převyšuje počet výkonů absolutního trestu ve zbytku světa. Mimo Čínu skončilo podle organizace Amnesty International loni na popravišti 778 odsouzenců.

Navzdory zmíněné nelichotivé bilanci se také počty popravených v Číně v posledních letech výrazně snížily. Kupříkladu v roce 2002 bylo v Číně registrováno na 12.000 poprav, napsala ve svém prohlášením organizace Dui Hua Foundation, která sídlí ve Spojených státech. V roce 1983 jich bylo dokonce 24.000.

Snižování počtu poprav v Číně je mimo jiné důsledkem toho, že úřady zredukovaly množství trestných činů, za něž hrozí trest smrti. Ten je ale stále udělován i za některé nenásilné činy, jako je obchodování s drogami či korupce, poznamenala rozhlasová stanice Hlas Ameriky.

Podle agentury AFP nyní existují obavy, že by poprav mohlo v Číně opět přibýt. V poslední době totiž Peking vede rozsáhlou represivní kampaň v neklidné muslimské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Stovky lidí byly letos v Sin-ťiangu odsouzeny za terorismus.

V Číně jsou údaje o počtu popravených považovány za státní tajemství a nejsou zveřejňovány. Organizace na ochranu lidských práv se tak musejí spoléhat na zprávy z druhé ruky nebo na prohlášení představitelů, kteří nechtějí být jmenováni, připomíná Hlas Ameriky.

Nadace Dui Hua se ve své zprávě odvolává na informace publikované ve vlivném a relativně pokrokovém čínském listu Southern Weekly a také na prohlášení jednoho úředníka z řad justice, který má údajně přístup k údajům o každoročním počtu popravených.