Krajský soud schválil prvoinstanční verdikt, který v případu vynesl letos v březnu košický okresní soud. Hlavní viníky smrti 33letého Tótha Jána Červeného a Elemíra Bartoše uznal vinnými ze zabití a poslal je do vězení na 8,5 a 7,5 roku.

Trest dvouletého odnětí svobody také zůstává třetímu obžalovanému Patriku Filipkovi, kterého okresní soud shledal vinným z ublížení na zdraví a výtržnictví. Krajský soud tak odmítl odvolání prokuratury, která trvala i u tohoto pachatele na obžalobě ze zabití.

Odvolací soud v odůvodnění dnešního rozsudku konstatoval, že svědecké výpovědi prokázaly, že Červený na Tótha opakovaně útočil a přitom ho několikrát kopl do hlavy a že Bartoš sportovci, který ležel na zemi, několikrát dupl na hlavu.

Rvačka se strhla 8. dubna 2012 na diskotéce v obci Zádiel nedaleko Košic. Tóthovi se před útočníky podařilo uniknout, ale druhý den našli jeho tělo přibližně kilometr daleko od místa, kde se hudební zábava konala. Soudní lékař označil za příčinu smrti četná poranění hlavy, která vznikla opakovanými údery a způsobila otok mozku.