Pirner ve stížnosti poukazoval na údajně jednostranné hodnocení provedených důkazů. Nesouhlasí také se závěrem soudů, podle nichž sice střílel ve stavu snížené příčetnosti, ale přesto je za své jednání trestně odpovědný. Podle ÚS však justice správně zohlednila všechny okolnosti a právní kvalifikace odpovídá důkazům.

Do Modřan vyrazil Pirner v červnu 2011 kvůli nákupu marihuany od známého. Podle obžaloby odešel z domu se zbraní v kapse a s úmyslem ji použít. Nejprve postřelil mladíka do nohy v podchodu, později dívku na hasičském cvičišti a dalšího mladíka, který se Pirnera snažil zneškodnit.

Muž se od začátku stíhání hájil tím, že se v Modřanech bál o život a výstřely se bránil napadení. Tvrdil, že si na událost příliš nepamatuje kvůli působení alkoholu a drog.

První konflikt nastal, když po Pirnerovi chtěl mladík cigaretu a údajně byl agresivní. Pirner jej odmítl, šel dál, přičemž podle jeho verze se za ním chlapec ještě s dalším vydali do podchodu, kde se začalo střílet. Vrchní soud tento čin kvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví, Pirner totiž mířil na nohy.

Další incident nastal poté, co si Pirner koupil drogu. Dealer ho pozval ke grilování na nedaleké hasičské cvičiště. Odtamtud jej lidé vykázali, Pirner se však podle spisu vrátil a vystřelil do davu lidí, přičemž trefil mladou ženu do ruky. Poté ještě postřelil dalšího mladíka, který jej chtěl spolu s dalšími zneškodnit.