"Podle našich informací je konečný počet obětí 115, všechno ale nejsou Jihoafričané," prohlásil ministr Jeff Radebe. Budova se zřítila v pátek 12. září a na místě zasahovalo asi tisíc záchranářů, kteří vytáhli z trosek množství živých lidí. Jihoafričané ale jejich zásah kritizovali s tím, že pomoc lidem uvízlým pod troskami byla příliš pomalá. Navíc nigerijské záchranné služby naposledy oznámily, že obětí je "jen" 86, a odmítly sdělit jakékoli další podrobnosti včetně jejich národnosti. A vláda v Lagosu zatím oddaluje zahájení vyšetřování neštěstí, poznamenala agentura Reuters.

Ubytovna byla spojována s kontroverzním křesťanským kazatelem T.B. Joshuou, protože se nacházela poblíž velkého kostela v lagoské čtvrti Ikotun, kde duchovní vede bohoslužby. Joshua, známý též pod přízviskem Prorok, přitahuje obrovské davy lidí, kteří věří, že má léčitelské a prorocké schopnosti.

Budova nejspíš spadla kvůli tomu, že byla špatně postavená a prováděly se tam nevhodné stavební úpravy. Dělníci se prý snažili postavit další dvě patra dosud čtyřpatrové budovy, aniž zpevnili její základy.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan navštívil místo tragédie v sobotu a vyjádřil T.B. Joshuovi svou soustrast. Právě kontroverzní kazatel Jihoafričany rovněž pobouřil, když na své stránce na Facebooku označil oběti za "mučedníky víry". Podle Joshuy a jeho stoupenců stojí za zřícením budovy "útok" neznámé skupiny, který ale souvisí s údajným záhadným letadlem, jež podle nich přeletělo nad ubytovnou předtím, než spadla.

Podle analytiků je těžké říci, zda vyšetřování přinese nějaké výsledky. Podobní duchovní vůdci jsou totiž v zemi natolik vlivní, že jen málo místních politiků se odváží proti nim nějakým způsobem vystoupit, navíc když se v zemi za pět měsíců konají parlamentní volby.