Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Potíže Zelenského protiofenzivy: Síly ubývají! „Každá ruka a noha má cenu zlata,“ zní od vojáků

Autor: DVL, swp - 
4. ledna 2024
15:22

Na východní frontě na okraji města Bachmut se voják jménem Oleksandr sice nevzdává, ale mluví o tom, že v bitvách chybí mnoho vojáků. „Každá ruka a každá noha má na Ukrajině cenu zlata,“ říká muž. Kousek od Bachmutu leží i město Časiv Jar, kde 800 obyvatel zůstává i nadále ve svých poničených domovech. Bojí se přitom, co přinese nový rok 2024, neboť podpora z USA uvadá. „Síla vojska a počet zásob na druhé straně je vyšší než na Ukrajině. Takže se bojím,“ svěřila se jedna z obyvatelek města. Napsalo o tom zpravodajství Svobodná Evropa.

Před rokem byl Bachmut a další blízké oblasti dějištěm některých nejintenzivnějších bojů od ruské invaze na Ukrajinu od února roku 2022. Dělostřelectvo zanechalo město zpustošené. Od jara je pod ruskou kontrolou, v září se však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zavázal, že Ukrajina Bachmut získá zpět.

Oleksandr, mechanik, který se stal členem tankové posádky, požádal, aby bylo zveřejněno pouze jeho křestní jméno, tráví většinu času držením ukrajinské linie na okraji Bachmutu, kde útoky a vzájemné ostřelování probíhají každodenně. Úkolem jeho posádky je útočit z uzavřené pozice a riskovat boj na otevřeném poli jen ve výjimečných případech, neboť to posádku zanechává zranitelnou vůči útokům dronů.

Cena zlata

Oleksandr narukoval před rokem. Řekl, že jeho vůle bojovat se od té doby jenom posiluje především kvůli vysokým ztrátám, které krvavé bitvy přinášejí. „Moje ruce a nohy jsou nedotčené. Chápu, že nemáme dost lidí, že opravdu nemáme dost lidí. (Rusové) neustále přicházejí a jsou jich tisícovky,“ dodal k tomu, že na východě Ukrajiny bylo zabito a zraněno mnoho ukrajinských vojáků. „Každá ruka a každá noha má na Ukrajině cenu zlata.“

Méně než 20 kilometrů západně od Bachmutu, ve městě Časiv Jar, zůstává 800 obyvatel, kteří si zvykli na vyčerpávající realitu života ve válce. Neustálé palby Rusů se za poslední rok staly každodenností, mnoho budov ve městě zůstalo poškozených či v troskách.

Juryj, jenž v Časiv Jaru žije už dlouho, řekl, že je v jeho domě taková zima, že mu zamrzá šálek s kávou. Město postrádá patřičné vytápění, většina obyvatel tak přežívá díky dřevu, které dokáže nastřádat a zapálit, nicméně s klesající teplotou a nedostatkem surovin je život den ode dne těžší.

Strach i zima

Juryj se pokusil zkontaktovat svou sousedku, která opustila město, aby jí řekl o tom, že kvůli ostřelování byla poničena okna a dveře jejího domu. Uvedl, že nyní tráví většinu dnů tím, že kontroluje její byt, hledá zásoby a ohřívá se v tepelném stanu, který pro zbývající obyvatele zařídili místní úředníci. „Takhle žijeme. V místnosti jsou minus 3 stupně Celsia. Takže přijdeme, ohřejeme se a pak jdeme zase zpátky,“ popisoval muž.

Juryj dále řekl, že dnešek je jeho šťastný den, protože mu starosta Časiv Jaru s jeho týmem přinesl tlakovou láhev, jež mu pomůže se zahřát a uvařit si. Vysvětlil, že s nedostatkovými zásobami zachází opatrně, nejprve zatopí v jedné místnosti, zbytek nechá na vaření.

Natalja, další z obyvatelů města, se svěřila, že se obává, co přinese pro její město a Ukrajinu rok 2024. „Bojím se. USA se s pomocí zdráhají. Je tu méně munice. Síla vojska a počet zásob na druhé straně je vyšší než na Ukrajině. Takže se bojím,“ řekla žena.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa