Podle žalobce Vladimíra Štěpánka se obžalovaní dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku tím, že odprodali restauraci cenově nižší nabídce, aniž prodej za nižší cenu řádně zdůvodnili. Podmíněný trest jim navrhl v první třetině trestní sazby, což by odpovídalo necelým dvěma letům vězení.

Obžalovaní, z nichž deset je současnými zastupiteli, na svou obhajobu tvrdí, že přihlédli k tomu, že tehdejší provozovatel a nájemce, kterému objekt prodali, do restaurace investoval. Obhajoba tvrdí, že snahou zastupitelů bylo udržet v objektu provoz restaurace s člověkem, který se osvědčil. Obhájce obžalovaných Jiří Slezák soudu jako důkaz opět navrhl vypracování znaleckého posudku na určení nákladů, které pozdější kupec do budovy v minulosti vložil. Soudkyně jeho návrh zamítla.

Údajné investice kupce Luďka Čániho do objektu státní zástupce zpochybnil. Zdůraznil také, že si město před prodejem nenechalo udělat na nemovitost posudek pro stanovení ceny obvyklé. Prodejem za nízkou cenu byl podle žalobce zvýhodněn jeden podnikatel a jeho podnikatelský záměr.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa (Volba pro město), který stojí v čele radnice od roku 2005, dnes u soud připomněl, že na obnově případu, který policie dříve odložila, se podílel kriminalista David Jevčák. Policista v nadcházejících volbách kandiduje na druhém místě sdružení Jaroměř - náš domov, jehož hlavní prioritou je sesazení starosty a místostarosty.

Většina z obžalovaných se v říjnových volbách znovu uchází o post zastupitele. Opět kandidují starosta Klepsa (Volba pro město), místostarosta František Vrabec (KSČM) a ještě dalších šest obžalovaných. Obhajovat místo v zastupitelstvu již nebudou Jaroslav Harvan (KSČM) a Jaroslav Vojtěch (Pro naše město). Vojtěch u soudu v závěrečné řeči řekl, že právě kvůli nynějšímu případu z komunální politiky odchází.

Volby v roce 2010 v třináctitisícové Jaroměři přesvědčivě vyhrála Klepsou vedená Volba pro město s 33 procenty hlasů. "O prodeji restaurace jsem rozhodli správně. Volby v roce 2010 to potvrdily," řekl dnes u soudu Klepsa.

V roce 2008 mělo jaroměřské zastupitelstvo 21 členů, jednání o prodeji restaurace se zúčastnilo 18 zastupitelů. Pro prodej restaurace hlasovalo 12 zastupitelů, tři se zdrželi a tři byli proti. Jeden ze zastupitelů, kteří byli pro prodej, již zemřel, ostatní policie loni obvinila. Soud začal letos v dubnu.

Soudkyně nechala pro dnešní jednání opatřit třetí dodatek ke smlouvě na pronájem restaurace. Na základě dodatku i znalec upravil pro soud svůj posudek oceňující prodávanou nemovitost. Soud dnes ještě vyslechl dva úředníky majetkového odboru radnice, kteří se na organizaci prodeje údajně podíleli. Žádný z nových důkazů zvrat do případu nevnesl.

Zdeněk Rychtera jpt