První z obžalovaných podle spisu přijal od neznámé osoby zakázku k zavraždění poškozeného v roce 1993. Jeho prostředník pak předal dvěma údajným nájemným vrahům střelnou zbraň, výbušninu a fotografii poškozeného. Za provedení činu také dostali jako odměnu každý 100.000 korun.

Vražda se stala 21. listopadu 1993 v Hadovité ulici, kde byla oběť přistižena v zaparkovaném autě. Jeden z údajných nájemných vrahů tehdy dvaatřicetiletého muže podle spisu zasáhl osmnácti výstřely ze samopalu typu škorpion. Kulky zasáhly zejména horní část těla a hlavu. Jeho komplic pak místo činu se samopalem v ruce "jistil". Poškozený podle obžaloby utrpěl pohmoždění mozku, průstřely srdce, plíce, jícnu, žaludku a dalších orgánů, což způsobilo okamžitě smrt.

Zabitý muž se podle dřívějších informací médií živil vymáháním dluhů. Podezřelým je od 48 do 53 let. Stíháni jsou na svobodě, protože soud nesouhlasil s návrhem policie, aby byli vzati do vazby. Soud to podle serveru Týden.cz zdůvodnil například tím, že jsou proti podezřelým slabé důkazy. Žalobci i přesto kauzu podle justiční databáze na začátku prázdnin poslali před soud. Hlavní líčení bylo nařízeno na 25. září, potvrdila dnes ČTK mluvčí soudu Markéta Puci.

Pražští kriminalisté v 90. letech případ odložili po roce a půl vyšetřování, protože tehdy nezjistili skutečnosti, které by je opravňovali někoho obvinit. Speciální policejní tým Tempus případ znovu otevřel loni v červnu a podezřelé zatkl v listopadu jen měsíc před promlčením vraždy. Kriminalistům údajně pomohla výpověď utajeného svědka k okolnostem vraždy.

Cílem týmu Tempus je vyšetřování letitých případů uzavřených bez úspěchu. Vražda v Praze je prvním objasněným případem týmu. Pak ještě vyřešil případ brutální vraždy podnikatele v Otrokovicích z roku 2005 a vraždy číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001.

mar rot