Chvojka ČTK řekl, že ERÚ považuje zásah za šikanu a hrubé vměšování do nezávislosti úřadu. "Osobně považuji za velice zvláštní, že příští týden má pokračovat soud, ve kterém je spoluobžalována i paní předsedkyně (ERÚ Alena Vitásková), a tento týden se rozjíždí další policejní akce," uvedl. Protikorupční policie na konci března obvinila Vitáskovou z napomáhání trestnému činu a zneužití pravomocí úřední osoby. Sama Vitásková se k dnešní razii vyjadřovat nechce.

Chomutovské elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun synů miliardáře Zdeňka Zemka staršího dostaly licenci na provoz na Silvestra 2010, čímž si na poslední chvíli zajistily výhodnější výkupní ceny elektřiny. Ještě 20. prosince jim přitom pracovníci ERÚ po své kontrole rozhodli licence pro provoz neudělit kvůli četným problémům. Chvojka dnes v ČT uvedl, že na rozhodnutí ERÚ z letošního ledna čekal soud, který posuzoval oprávněnost vydání licence v prosinci 2010. "Poté, co jsme měli k dispozici všechny důkazy, všechny právní analýzy, všechny znalecké posudky, tak jsme neměli jinou možnost, než rozhodnout o tom, že ty licence v roce 2010 byly uděleny oprávněně," řekl mluvčí.

Vitásková je podezřelá právě v kauze přidělení licencí dvěma solárním elektrárnám Zemkových v Chomutově. Policie tvrdí, že licence byly vydány předčasně, a jejich majitelé proto dodnes neoprávněně čerpají vyšší příspěvky za vyrobenou energii. Vitásková obvinění odmítá. Chvojka dnes připustil, že v řízení o vydání licencí v roce 2010 se objevila falešná revizní zpráva, ta ale podle něj neměla na vydání licencí před čtyřmi lety vliv.

V jihlavské pobočce ERÚ nebyla po poledni přítomnost kriminalistů patrná. Nikdo z pracovníků se nechtěl k možnému policejnímu zásahu vyjadřovat, zpravodajku ČTK odkázali na mluvčího úřadu v Praze.

Ostravská pobočka ERÚ sídlí v budově městské části Třebovice. Přítomnost kriminalistů tam podle zjištění ČTK naznačovalo jen několik zaparkovaných aut s cedulí s nápisem Policie za oknem, jedno z nich mělo pražskou poznávací značku. Nikdo ze zaměstnanců ERÚ nechtěl s přítomnými novináři komunikovat, na sekretariátu nikdo nezvedal telefon. Vstup do pobočky byl uzavřen, neuspěl ani muž, který chtěl jít do podatelny.

Policie k dnešnímu zásahu bližší informace neposkytla. Podle Ibeheje to možná půjde v příštích dnech. Podle Chvojky dnes nebyl nikdo zadržen, v příkazu k prohlídce byly ale zmiňovány možné trestné činy různých osob. "Probíhaly tam také nějaké výslechy a předávání dokumentů," uvedl Chvojka. ERÚ podle něj bude nyní očekávat, co policie sdělí.

Úřad také zjišťuje, jakou má možnost obrany. "Zvažujeme, jakým způsobem se obrátíme na vládu, aby tuto věc řešila," řekl Chvojka.