"Více policistů v hlídkové službě ulevilo zatíženým obvodním oddělením. Nyní navíc máme nonstop 24 hodin v ulicích pět dvoučlenných autohlídek. Tito policisté jsou vycvičeni a vybaveni pro rychlý zásah. Od října bych chtěl, aby těchto hlídek bylo až sedm," uvedl Dočekal.

Díky těmto hlídkám se podle něj policistům podařilo výrazně zkrátit dojezdové časy na místo, kde jsou zapotřebí. Zatímco v minulých letech to bylo až několik desítek minut, dnes v průměru na místo činu dorazí do pěti minut. Mnohem častěji se jim tak podaří pachatele dopadnout téměř při činu. Takové úspěchy pak podle ředitele mnohé další zločince odradí.

Letošní pokles kriminality policisté považují za úspěch. "Z hlediska dlouhodobého vývoje můžeme konstatovat, že jde o nejnižší počet trestných činů od roku 2007," uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková. Výrazný pokles podle ní statistiky zaznamenaly u násilné kriminality. "Celkem jsme letos v prvním pololetí prověřovali 439 takovýchto případů. To bylo o 39 méně než loni. Letošní číslo je nejnižší od roku 1990," uvedla Holčáková.

Ubylo i loupeží. Zatímco loni jich policisté v Ostravě řešili 132, letos jen 84. V kategorii majetková kriminalita, kam patří například krádeže či vloupání, je pokles největší. Během prvního pololetí jich bylo 5290, za stejné období loňského roku policisté těchto zločinů evidovali o 1400 více. Policisté zaznamenali také o 108 méně případů, kdy se senioři stali obětí podvodníka. O 620 ubylo také vykradených automobilů.

Policistům se letos podařilo dopadnout hned několik organizovaných skupin zločinců. Například v květnu policie zasahovala v několika ostravských veřejných domech. Třiadvacet lidí z řad provozovatelů těchto podniků bylo v souvislosti s poskytováním sexuálních služeb za úplatu obviněno z kuplířství.

Dalších 11 lidí si vyslechlo obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Za posledních několik měsíců mohl gang podle odhadu policistů v Ostravě, na Karvinsku a v Havířově vyrobit a prodat drogu za miliony korun. Týdně skupina byla schopna vyrobit až kilogram narkotik, což znamená 3000 dávek v celkové hodnotě až 1,8 milionu korun.