Největší nárůst počtu lidí, kteří se přiznali k daňovému úniku, hlásí finanční úřady ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, kde je proti loňsku pětinásobek případů, a Bavorsko, kde se počet doznání zvýšil čtyřnásobně. Nejčastějším prohřeškem jsou zatajené a nezdaněné úroky z peněz uložených ve švýcarských bankách.

Podle Süddeutsche Zeitung je jedním z hlavních důvodů k vlně přiznání daňových úniků Hoenessův případ, který se dočkal velké pozornosti. Bývalý šéf Bayernu se přiznal, že na daních zatajil přinejmenším 27,2 milionu eur (téměř 750 milionů korun), které krátkodobě vydělal při obchodování s akciemi. Německá média se případu zevrubně věnovala od ledna až do březnového vynesení pravomocného rozsudku.

Vzhledem k růstu počtu lidí, kteří přiznávají daňové nedoplatky, už úřady zvažují zpřísnění pravidel pro ty, kdo se sami doznají k úniku. V současnosti jim při daňovém úniku do 50.000 eur (1,4 milionu korun) hrozí pokuta ve výši pěti procent ze zatajené částky. Bavorská vláda nyní navrhuje, aby se od příštího roku výše pokuty zdvojnásobila. Zároveň by se podle bavorského návrhu měla promlčecí lhůta pro daňový únik prodloužit z pěti na deset let.

Lidé, kteří se sami přiznají k daňovému úniku, mohou v Německu počítat s nižším trestem, než kdyby jim stejný čin prokázal finanční úřad.