Od pondělního rána stávkují zaměstnanci šesti z devíti německých distribučních středisek Amazonu. Dnes o půlnoci protestní akce končí v Koblenci, bude však pokračovat v Lipsku, ve Werne a v Rheinbergu v Severním Porýní-Vestfálsku a v obou střediscích v hesenském Bad Hersfeldu. Celkem podle odborů dnes zastavilo práci 1700 lidí, Amazon uvádí 1400 stávkujících.

K protestu se dnes dopoledne poprvé přidali i zaměstnanci služby Amazon Prime Instant, která nabízí placené sledování filmů po internetu. Pracovníků internetové videopůjčovny se dlouhodobý spor o pracovní podmínky mezi svazem Verdi a vedením Amazonu netýká, podle odborů ale chtějí vyjádřit svou solidaritu se zaměstnanci v distribučních střediscích.

"Nedáme pokoj, dokud nedostaneme novou kolektivní smlouvu," uvedl dnes předseda svazu Verdi Frank Bsirske. Obvinil zároveň Amazon, že nutí pracovat zaměstnance pod extrémním tlakem a že s nimi zachází jako s roboty.

Vedení Amazonu ujistilo, že protestní akce nebude mít žádný vliv na dodávky zboží zákazníkům. Výpadek části zaměstnanců v Německu dokážou nahradit ostatní evropská distribuční střediska, sdělila společnost.

Svaz Verdi pořádá stávky v německých střediscích Amazonu už dva roky. Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Svaz Verdi si také stěžuje na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon zvýšení mezd trvale odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, zaměstnanci mají navíc nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Německo je pro Amazon druhý nejdůležitější trh po Spojených státech. Společnost v zemi provozuje devět distribučních středisek a zaměstnává v nich na 9000 stálých zaměstnanců, v době předvánoční špičky nabírá dalších 5000 na výpomoc.

Loni Amazon zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který by měl zahájit provoz letos na podzim. Do tří let od uvedení do provozu by v něm mělo získat stálou práci 2000 lidí a dalších 3000 práci sezónní. Od roku 2013 už v Dobrovízi funguje centrum vráceného zboží společnosti Amazon.