"Dálnice a rychlostní silnice dnes plní de facto stejný účel, platí na nich stejná pravidla provozu včetně maximální rychlosti 130 km/h. Dřív mělo tohle rozdělení smysl, protože dálnice byly federální a rychlostní silnice národní. Dnes je tato klasifikace nadbytečná," řekl Ťok.

Podle něj už nyní 80 až 90 procent rychlostních silnic splňuje parametry dálnic. "Zbytek se zrekonstruuje a upraví hlavně s ohledem na bezpečnost provozu. V úsecích, kde nebudou tyto silnice splňovat potřebné parametry, omezíme rychlost místní značkou," uvedl ministr.

Kvůli změně bude nutné vyměnit zhruba 480 dopravních značek, resort odhaduje náklady na dva až tři miliony korun. S výměnou značení chce začít ihned, jakmile bude novela zákona účinná.

Kromě administrativního rozšíření dálniční sítě chce ministerstvo také na některých silnicích I. třídy zvýšit rychlost na 110 km/h. Týkat by se to mělo celkem 150 kilometrů. Kde by vyšší rychlost platila, by určovala dopravní značka silnice pro motorová vozidla, která by se nově osazovala právě na silnice I. třídy.

Změní se i vzhled značky upozorňující na odpočívky. Přibýt má její název, označení společností provozujících služby na této odpočívce včetně jejich log a vzdálenost k další čerpací stanici.

Projednávaná novela zpřesňuje pravidla pro odtah vozidla a lépe definuje zákaz odstavení vraku na pozemní komunikaci. Zavádí se také sankce za znečištění či poškození účelové komunikace, obce by za to mohly udělit až dvousettisícovou pokutu.

Obce s rozšířenou působností budou moci novou značkou omezit nebo zakázat vjezd nákladních vozidel nad 12 tun po silnicích II. a III. třídy, které nejsou z bezpečnostního, dopravního ani stavebního hlediska pro takovou zátěž stavěny. Vždy však k tomu budou potřebovat stanovisko dopravní policie.

Novela zákona o pozemních komunikacích je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení. V poslední době se spekulovalo, že původní termín účinnosti, tedy od 1. ledna 2016 se kvůli pozměňovacím návrhům nestihne. Ministr Ťok proto dnes zdůraznil, že stihnout původní termín je pro jeho úřad prioritou.