Čtyři jednotky hasičů se snažily co nejrychleji zabránit vniknutí digestátu dál do potoka. Potok proto hasiči přehradili balíky slámy a hlínou a vytvořili velkou lagunu, ze které začali vodu s močkou čerpat kalovými čerpadly do cisteren. Norné stěny nemohli použít, protože digestát se smísil s vodou a držel se na dně potoka. Norné stěny lze použít jen na látky, které jsou lehčí než voda, nemísí se s ní a drží se na hladině, jako jsou například ropné produkty, vysvětlila mluvčí.

Později odpoledne zasahující jednotky ještě posílili dobrovolní hasiči z Míčova a Heřmanova Městce s kalovými čerpadly a savicemi na čerpání vody. "Vytvořená laguna se postupně zaplňovala vodou s digestátem. Po 18:00 bylo v laguně již 1000 metrů krychlových vody," uvedla mluvčí.

Případné škody na životním prostředí budou řešit zástupci Povodí Labe a České inspekce životního prostředí, uvedla Horáková. Na místo havárie dorazili i pracovníci laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kteří odebrali vzorky pro rychlou expertizu. Zatím nebylo zjištěno, že by v potoce uhynuly ryby.

Liboměřická bioplynová stanice firmy Agro Liboměřice byla v části obce Nové Lhotice uvedena do provozu v roce 2008. Její výkon dosahuje 526 kilowattů. Zpracovává kejdu, siláž a senáž, informovala dříve chrudimská Agrání komora.