Centrální banka začátkem prosince mírně snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,9 procenta. Odhad růstu pro příští rok však potvrdila na 2,7 procenta. Lotyšský parlament navíc minulý týden schválil rozpočet na příští rok, který počítá s hospodářským růstem 2,8 procenta.

"Nikdo z nás nevěděl, jak dramaticky se vyvinou události na trhu s ropou i kolem ruského rublu," uvedl dnes Rimsevičs. "Proto se domnívám, že lotyšská ekonomika určitě poroste pomaleji, než předpokládá rozpočet. Růst bude nižší než 2,8 procenta, s největší pravděpodobností bude blíže ke dvěma procentům," citovala jej agentura Reuters.

Začátkem minulého týdne rubl prudce oslaboval, v úterý se dostal až na 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. Později sice ruská měna část hlubokých ztrát smazala, od začátku letošního roku ale stále vykazuje vůči dolaru propad o zhruba 45 procent.

Rubl se dostal pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy, která od letošního června zlevnila téměř o polovinu. Její ceny tlačí dolů převis nabídky nad poptávku, způsobený prudkým vzestupem těžby břidlicové ropy v USA v době, kdy globální poptávka zůstává slabá.