Odchod osmapadesátiletého Ruprechta přichází rok poté, co investor Dan Loeb začal požadovat změny v aukční síni, upozornila BBC. Dan Loeb vede investiční fond Third Point, který je největším akcionářem Sotheby's, a letos v květnu se stal členem správní rady firmy.

Minulý týden hlavní konkurenční síň Christie's výrazně překonala Sotheby's v aukci současných uměleckých děl v New Yorku. Christie's prodala díla za rekordních 852,9 milionu dolarů (téměř 19 miliard Kč), zatímco Sotheby's při hlavní prodejní akci, která se koná každý rok v listopadu, prodala díla za 343,7 milionu USD.

Ruprecht začal pracovat v Sotheby's v roce 1980, v oddělení koberců. Postupně se vypracoval a generálním ředitelem se stal v roce 2000. V roce 2012 byl zvolen také do funkce předsedy správní rady. Jeho styl vedení se však dostal pod palbu kritiky poté, co investoři začali požadovat některé změny, jako prodej sídla firmy na Manhattanu, které měly zlepšit rozvahu firmy. Loeb loni označil firmu za "malbu starého mistra, která zoufale potřebuje obnovu".

Minulý týden Sotheby's oznámila, že se jí podařilo snížit čtvrtletní ztrátu na 27,7 milionu dolarů z loňských 30,1 milionu dolarů. Příjmy se za tři měsíce do konce září snížily o 12,7 procenta na 94,2 milionu USD. Třetí čtvrtletí bývá obvykle nejslabším čtvrtletím aukční síně, nejvíce aukcí se vždy koná ve druhém a čtvrtém čtvrtletí.