V portfoliu Zetoru dosud chyběly modely o nejvyšších výkonech, které se do Česka dovážejí. Proto firma v druhém pololetí letošního roku spustila sériovou výrobu a současně s tím i náběh prodejů modelové řady Forterra HD. Letos půjde prodej do řádu desítek kusů. "Poptávka je velmi zajímavá, věřím, že jsme vsadili velmi dobře," uvedl Lipovský.

Nový model na příští rok nechtěl komentovat. Potvrdil pouze, že se maximální výkon traktorů z brněnské továrny zvýší na 160 koní. Firma v minulosti už několikrát avizovala, že chce vyrábět i traktory v největší výkonové řadě s názvem Maxterra s výkonem kolem 200 koní. Stále je to podle Lipovského ve střednědobém plánu.

"S velkým traktorem farmář udělá více práce. Počasí má více výkyvů, farmáři mají kratší čas na zpracování svých produktů, proto potřebují velké traktory," uvedl Lipovský. Na evropských trzích je po něj patrný dlouhodobý pokles prodejů traktorů o výkonech do 140 koní.

To se v omezené míře týká i loňské novinky Zetoru Major, který je určený pro rodinné farmy, v Česku, na Slovensku nebo v Polsku. Novinka v prvním roce výroby předčila očekávání. Továrna v roce 2013 vyrobila 1300 těchto traktorů. Letos jich bude asi 1200.

Zetor tractors loni prodal 4667 traktorů, znamená to meziroční pokles o pět procent. Rok 2012 byl ale pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější. Letos produkce tradiční firmy zřejmě znovu klesne. Tento vývoj kopíruje trend na světových trzích se zemědělskou technikou. Pokles zaznamenaly čtyři z pěti hlavních trhů Evropy (Francie minus 29 procent, Skandinávie minus 22 procent, Německo minus čtyři procenta, Polsko minus tři procenta).