Ozbrojený konflikt mezi vládními vojáky a proruskými separatisty na východě země poškodil tamní průmysl a ukrajinská ekonomika zaznamenává rychlý pokles. Ukrajinská hřivna vůči americkému dolaru od začátku roku klesla o 40 procent a mnoho bank má problémy obsluhovat a splácet půjčky v zahraničních měnách.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci v celkovém objemu přes 17 miliard dolarů na podporu reforem na Ukrajině - včetně opatření na posílení tamního bankovního systému. Ukrajinci poté přistoupili k zátěžovým testům v bankovním sektoru, které měly prověřit odolnost 35 největších bank.

První náměstek guvernéra ukrajinské centrální banky Oleksandr Pysaruk dnes s odvoláním na výsledky těchto testů uvedl, že 15 největších bank potřebuje dodatečný kapitál v objemu 56 miliard hřiven (92,7 miliardy Kč). Z toho 20,5 miliardy hřiven potřebují dceřiné firmy dvou ruských a jedné západní banky. Jejich názvy Pysaruk odmítl uvést. Ruské bankovní domy ale prý potvrdily, že jsou schopny kapitál zvýšit, a činitel očekává, že ani západní banka by se zvýšením kapitálu neměla mít problémy.

Patnáct největších bank představuje 68 procent celkových bankovních aktiv v zemi. Patří mezi ně dceřiné společnosti ruských bank VTB, VEB, Sberbank a Alfa Bank, ale také evropských bankovních domů, jako jsou Raiffeisen, UniCredit a BNP Paribas.

Podle Pysaruka musí 15 největších bank zvýšit kapitál do konce roku. Dalších 20 bank, které představují 15 procent všech bankovních aktiv v zemi, musí zvýšit kapitál do února 2015, přičemž jejich akcionáři budou muset získat finanční prostředky v celkovém objemu deset miliard hřiven. Státem vlastněné banky potřebují zhruba 12,5 miliardy hřiven.