Procyklická kapitálová sazba finančním institucím určuje, kolik peněz mají vyčlenit na pokrytí případných rizikových aktiv, které drží. Banky tak mají vytvářet finanční rezervy v době, kdy nemají například díky dobrému vývoji ekonomiky tolik problematických úvěrů, a případné ztráty z těchto úvěrů pokrýt v období špatného ekonomického vývoje. Sazba vychází z nově stanovených bankovních pravidel Basel III a doporučení Evropského výboru pro systémová rizika (ESRB).

"Vzhledem k aktuálním predikcím budoucího úvěrového vývoje a vývoje na relevantních trzích - zejména na trhu nemovitostí - nebude pravděpodobně nutné v nejbližších dvou letech nenulovou sazbu proticyklické kapitálové rezervy aplikovat," uvedla centrální banka.

ČNB pro stanovení sazeb musí sledovat především vývoj zadluženosti soukromého sektoru v poměru k vývoji hrubého domácího produktu. Banka přitom upozornila, že meziroční tempo růstu bankovních úvěrů nefinančním podnikům činilo v květnu 2014 necelá tři procenta, domácnostem pak 4,5 procenta. "Obě tyto hodnoty se nacházejí výrazně pod desetiletým průměrem, přičemž ani odhad budoucího růstu bankovních úvěrů ve Zprávě o finanční stabilitě 2013/2014 nenaznačuje riziko nadměrné úvěrové expanze," uvedla ČNB.

Zvýšené riziko přitom podle centrální banky nenaznačují ani další ukazatele. Rychlost zadlužování soukromého sektoru v poměru k vývoji jeho příjmů je ve srovnání s předkrizovým vývojem nízká a celková dluhová služba nepředstavuje nadměrnou zátěž, uvedla ČNB.

Procyklickou je sazba nazývána proto, že banky se obecně chovají značně procyklicky, tedy kopírují vývoj ekonomiky. V dobrých časech často poskytují příliš mnoho úvěrů a naopak ve špatných dobách úvěrování významně omezují. Podle ekonomů je to ovšem nebezpečné pro makeroekonomickou stabilitu.

Příliš velké poskytování úvěrů může přinést riziko v tom, že úvěry získají i více rizikoví klienti. Ti pak při zhoršení ekonomické situace nemusí být schopni úvěry splácet. To může následně poškodit celý bankovní systém až do té míry, že banky nebudou schopné dále financovat reálnou ekonomiku.