Mezi hlavní důvody poklesu provozních výnosů patřily především nízké úrokové sazby, snížení cen základních bankovních služeb a utlumená aktivita na finančním trhu v důsledku ukotvení měnového kurzu a úrokových měr centrální bankou, uvedla banka.

Počet klientů samotné KB se v pololetí meziročně zvýšil o 22.000 na 1,609 milionu. Celá skupina ke konci června obsluhovala 2,5 milionu klientů. Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 3,5 procenta na 491,8 miliardy Kč.

Nejvíce k růstu přispěly hypoteční úvěry a rostlo i spotřebitelské úvěrování. Objem poskytnutých hypoték narostl meziročně o 10,1 procenta na 151,2 miliardy Kč. Klienti dávali v situaci nízkých úrokových sazeb hypotékám přednost před úvěry ze stavebního spoření. Objem úvěrů poskytnutých Modrou pyramidou tak poklesl o 13 procent na 40,8 miliardy Kč. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých KB a společností ESSOX vzrostl o 4,4 procenta na 28,7 miliardy Kč.

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB podnikům vzrostl o 3,1 procenta na 266,5 miliardy Kč. Celkový objem úvěrů poskytnutých středním a velkým korporátním klientům, včetně financování od společnosti Factoring KB, vzrostl o 3,3 procenta na 216,5 miliardy Kč.

Konsolidovaný objem vkladů vzrostl meziročně o osm procent na 638,6 miliardy Kč. Vklady podniků vzrostly o 9,7 procenta na 355,1 miliardy Kč. Vklady občanů v KB se zvýšily o 6,6 procenta na 167,8 miliardy Kč. Vklady ve stavební spořitelně Modrá pyramida vzrostly meziročně o 0,9 procenta na 72,1 miliardy Kč.

"Výsledek v podobě nárůstu počtu zákazníků, objemu spravovaných aktiv i úvěrů poskytnutých domácnostem je vynikající. Nicméně i přes dobrý stav domácího hospodářství bylo finanční prostředí v první polovině roku náročnější oproti našemu očekávání, hlavně v důsledku dalšího poklesu úrokových sazeb a zpoždění při oživování poptávky podniků po úvěrech," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Většinový vlastník KB, francouzská Société Générale, ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 7,8 procenta na 1,03 miliardy eur (28,5 miliardy Kč). Akcie KB se obchodují na pražské burze, ve čtvrtek uzavíraly obchodování na ceně 4498 Kč za akcii.

vrk rot mal