Argentinský premiér Jorge Capitanich dnes nicméně prohlásil, že země není v insolvenci. Vyzval držitele restrukturalizovaných dluhopisů argentinské vlády, aby požadovali své peníze od amerického soudce Thomase Griesy. Ten vyplacení těchto peněz zablokoval, dokud Argentina nezaplatí i držitelům nerestrukturalizovaných dluhopisů.

Po dlouhé právní bitvě s investory, kteří po minulém bankrotu Argentiny z roku 2002 odmítli podmínky restrukturalizace, nedokázala třetí největší latinskoamerická ekonomika dospět k dohodě do stanovené lhůty pro úhradu splátky, což bylo do středeční půlnoci newyorského času (dnes 6:00 SELČ). Pollack během jednání podle agentury Reuters navrhl kompromis, který argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof odmítl.

Stále není zcela jasné, co teď bude následovat. Podle Reuters se pozornost bezprostředně zaměřila na to, zda skupina velkých banka a fondů, na které dohlíží Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA), prohlásí situaci za "úvěrovou událost". To by spustilo sérii vyplácení pojistného pro tyto případy a většině současných držitelů argentinských dluhopisů umožnilo žádat okamžité proplacení pojistek. K posouzení argentinské situace již komisi ISDA vyzvala švýcarská banka UBS.

Argentinský hlavní akciový index MerVal se dnes propadl téměř o sedm procent. "Burza prudce klesá, protože ve finále byla překvapena tím, že středeční jednání byla zmařena," uvedl analytik Belen Olaiz ze společnosti ABECEB.com Consultants.

Obchodníci na akciovém trhu ale zřejmě stále doufají v dohodu. Soudce Griesa stanovil na pátek 17:00 SELČ soudní jednání, které se bude bankrotem Argentiny zabývat.

Argentina odmítá vyplatit vlastníky původních dluhopisů v obavě, že k několika žalujícím hedgeovým fondům se připojí další věřitelé, kteří tehdy také nepřistoupili na výměnu dluhopisů. Celková nárokovaná částka by tak podle Buenos Aires mohla dosáhnout 15 miliard USD, což je víc než polovina devizových rezerv Argentiny.

Podle verdiktu z roku 2012 má Argentina žalujícím vlastníkům původních dluhopisů vyplatit 1,33 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč) plus úroky dřív, než vyrovná splatnou částku vlastníkům restrukturalizovaných dluhopisů. Buenos Aires žádá odklad tohoto verdiktu.

Ratingová agentura Standard & Poor's již zařadila rating Argentiny do částečné platební neschopnosti. Hodnocení úvěrové spolehlivosti země je tak nyní v kategorii "selektivní platební neschopnost". Tam podle ratingové agentury zůstane do doby, než Argentina splatí úroky z dluhopisů splatné na konci minulého měsíce. K podobnému kroku později přistoupila i ratingová agentura Fitch.

Současná situace by neměla způsobit turbulenci na zahraničních finančních trzích, protože Argentina je od bankrotu z konce roku 2002 izolována od zahraničních úvěrových trhů. V Argentině tato situace zřejmě zhorší hospodářskou recesi a inflaci, neměla by však mít tak vážné dopady jako předchozí bankrot, který vyvolal kolaps celé ekonomiky. Miliony Argentinců tehdy také přišly o práci.

Pollack před uplynutím lhůty varoval, že státní bankrot není jen technický stav, ale "skutečná a bolestná událost, která zasáhne skutečné lidi". Podle argentinského premiéra Capitaniche je Pollack "nekompetentní" a země si prý zachová opatření na podporu ekonomiky.