Etihad Airways se dohodly na převzetí 49procentního podílu v problémových italských aerolinkách Alitalia koncem června. Del Torchio dodal, že zástupci vedení obou společností se setkají o víkendu a budou se snažit dokončit dohodu o spojení v co nejrychlejším čase.

Závěrečnou dohodu brzdí jednání o propouštění tisíců zaměstnanců a restrukturalizaci dluhu Alitalie, což jsou hlavní podmínky arabských aerolinek pro dokončení dohody. Generální ředitel Etihad James Hogan minulý týden uvedl, že dohoda by mohla být dokončena ještě tento měsíc.

Věřitelé Alitalie, mezi které patří dvě největší italské banky Intesa Sanpaolo a UniCredit, se již v podstatě dohodli na restrukturalizaci části dluhu. Agentura Reuters však s odvoláním na zprávy od informovaného zdroje uvedla, že italská pošta, která investovala do Alitalie loni v rámci záchrany aerolinek organizované vládou, má výhrady k dalším investicím do firmy, což by mohlo být překážkou k dokončení dohody. Pošta vlastní v aerolinkách podíl 20 procent.

Alitalia vznikla před 68 lety. Pouze několikrát se jí podařilo dosáhnout celoročního zisku a před svou privatizací v roce 2008 opakovaně potřebovala státní pomoc.

Aerolinky Etihad finančně podporuje vláda emirátu Abú Zabí. Společnost vznikla před deseti lety a patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Masivně rozšiřuje flotilu letadel a vlastní podíly ve společnostech Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus či Jet Airways. Podíl v Alitalii aerolinkám nabízí napojení na čtvrtý největší turistický trh v Evropě.

Čistý zisk Etihad Airways loni vzrostl o 48 procent na rekordních 62 milionů USD (1,3 miliardy Kč) a tržby se zvýšily o 27 procent na 6,1 miliardy USD. Firma loni přepravila téměř 12 milionů cestujících a 487.000 tun nákladu.