Gears of War, explozivní sci-fi akci s propracovaným krycím systémem zná drtivá většina hráčů. Jde totiž o megahit, který si v roce 2006 na Xboxu 360 při svém původním vydání získal fanoušky po celém světě. A to jak kvůli vtahující kampani pojednávající o jednotce Gears a jejím boji s Locusty, tak díky propracované online hře.

Video
Video se připravuje ...

„Mad World“ trailer na Gears of War: Ultimate Edition. Microsoft

A jak udává herní trend posledních let, Gears of War jsou nyní zpět v Ultimate Edition. Vylepšená hra pro Xbox One přináší nejenom na první pohled vylepšenou grafiku, která vyniká více v příběhové kampani, tak nový či staronový obsah pro hru jednoho hráče i síťovou vřavu. Máte tedy chuť roztočit motorovou pilu na své automatické pušce Lancer?

Kampaň nyní nabízí ještě větší porci akce a příběhu. Pátý akt byl totiž rozšířen o pět dalších kapitol, které si doposud mohli zahrát jen PC hráči v počítačové verzi prvního dílu, který jako jediný vyšel pro tuto platformu. A to není zrovna málo, jde totiž o více jak hodinu hratelnosti. Budete bojovat o most, ve válkou zničeném divadle a hlavně se postavíte obřímu Brumakovi.

S Brumakem v zádech.
Autor: Microsoft
Bitva s ním je lítá a drsná a rozhodně jde o bonus, který nepřehlédnete. Atmosféra by se navíc dala krájet. Zničený svět planety Sera na vás dýchá zmar a zkázu. Nepřátelé jsou děsiví a jejich lidští protivníci, komando Gears, jsou drsní chlapi ozbrojení těmi nejsilnějšími zbraněmi. Tohle je akční sci-fi jako řemen, které učaruje. Navíc je první díl plný prvků hororu a masakrování nepřátel a jejich řezání na kusy má temnější podtón.

Singleplayer je také nyní obohacen o funkci TAC/COM. Díky ní můžete svému mužstvu zadávat jednoduché úkoly typu útok nebo stažení. Tím nejlepším na celé hře ale stále zůstává krycí systém, který za těch devět let od původního vydání vůbec nezestárl. Je přesný, jednoduchý a díky přesnému ovládání sedne do ruky.

Gears jsou drsné komando.
Autor: Microsoft
Vylepšený je i multiplayer, a to po vzoru Gears of War 3. V jeho stylu byl vylepšen vývojový systém postav, upraven režim King of The Hill a navíc je zde téměř 20 map včetně těch, které se dostaly zatím jen do PC verze. Připočtete-li k tomu hru ve 60 snímcích za vteřinu, je to fajn. Tou nejlepší hrou více hráčů ale zůstává kooperace, ať už online, či na rozdělené obrazovce.

Bohužel framerate není vždy stabilní, hra se trhá při hře jednoho i více hráčů. Stejně tak zamrzí nutnost restartovat hru, když se nespustí sekvence. Co se však technických problémů týče, tím nejhorším je umělá inteligence vašich parťáků. Nejednou se Dom zasekne o nějaký předmět, pobíhá sem a tam nebo naběhne přímo do rány protivníkům.

Fotogalerie
9 fotografií
Něco jiného je ale grafika. Člověk by očekával jenom vyhlazení textur, ale ony byly kompletně předělány. Rozmazané a tmavé stavby působí jasněji, modely postav jsou detailnější a na světelné efekty je radost pohledět. Gears of War: Ultimate Edition vypadá vskutku jako nová hra, ne reedice. Navíc byly přepracovány všechny videosekvence. Pokud jste tuto pecku ještě nehráli, máte nyní skvělou možnost to napravit. Ale i vyznavačům sérií určitě učaruje.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Krycí systém je perfektní jako před lety
Vylepšená grafika je krásná
Skvělá sci-fi atmosféra
Perfektní kooperace i multiplayer
Nový obsah do hry jednoho i více hráčů

 

Minusy:
Umělá inteligence či spíše hloupost spolubojovníků
Pár technických problémů

 

Infobox
Datum vydání: 28. srpen 2015
Platformy: Xbox One
Cena: 999 Kč
Výrobce: Epic Games, The Coalition, Splash Damage
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft