Plattsburgh k zákazu přistoupil, protože se bál, že „pokud nedojde k regulaci, komerční těžba kryptoměn trvale změní charakter a směřování města“. Město totiž disponuje velice nízkými cenami energií, které lákaly čím dál více těžařů. Občané platí průměrně 4,5 centru za kilowatthodinu, zatímco zbytek země okolo 10 centrů za kilowatthodinu. Podniky si dokonce mohou vyjednat podmínky, že platí jen dva 2 centry za kilowatthodinu.

TIP: Co je to Monero - Toto byste měli vědět o zcela anonymní kryptoměně

Na to samozřejmě slyšely velké skupiny těžařů, jejichž výdělky záleží hlavně na levné elektřině, a ve městě založily rozsáhlé farmy. Například Coinmint má v Plattsburghu svoji největší těžařskou farmu, která spotřebovala celkem 10 procent celkového množství elektřiny města za leden a únor.

To zapříčinilo, že například v lednu město překročilo svoje sjednané množství energie a muselo přikoupit další, což už však vyšlo pěkně draho a lidem skokově vzrostly účty za elektřinu. Ihned začala vlna stížností.

TIP: Bitcoin už oficiálně není rychlá kryptoměna s malými provozními poplatky

Město proto tehdy začalo vymýšlet opatření, které by podobné situaci do budoucna zabránilo a zákaz těžby kryptoměn se jevil jako nejlepší. Nyní došlo k jeho projednávání a Plattsburgh se skutečně vydal tímto směrem. Pokud věc odsouhlasí ještě stát New York, všichni těžaři v oblasti mají minimálně 18 měsíců smůlu, což je prozatímní doba zákazu.

Plattsburg tak následuje město Wenatchee ze státu Washington, které se potýkalo s úplně stejnými problémy a k ročnímu zákazu těžby kryptoměn přistoupilo již na konci února.

Fotogalerie
5 fotografií