Každou chvíli přesto slýcháme o případech, kdy lidé ztratí přístup ke svým osobním účtům kvůli podvodu. Často se tak děje takzvaným „phishingem“, metodou, která získává citlivá data, jako jsou například přihlašovací údaje k Facebooku, tím, že nechá lidi, aby je zadali na vlastní podvodné webové stránce. Poté, co si takto opatří vstup do osobního účtu, mohou podvodníci kontaktovat přátele oběti, aby si na nich například vyprosili rychlou půjčku peněz.

Společnost Facebook vynakládá mnoho úsilí, aby lidem pomáhala chránit jejich účty. Používáme jak automatizované, tak i manuální systémy, které neustále aktualizujeme, abychom lépe odhalili a včas zablokovali podezřelou aktivitu. Kromě toho nabízíme svým uživatelům bezpečnostní nástroje, jichž mohou využít k ještě lepšímu zabezpečení svého účtu.

Jak zabránit nepovolaným osobám v přístupu k vašemu FB účtu?

Abyste svůj účet lépe zabezpečili, přejděte na stránce Facebooku do sekce Zabezpečení účtu, a to kliknutím na ikonku Rychlé pomoci (ikonka zobrazující otazník), případně kliknutím na trojúhelníkovou ikonku napravo od sekce Hlavní stránka zobrazte menu a zvolte Nastavení a poté Zabezpečení a přihlášení.

Když ve výběru Zabezpečení účtu v Rychlé pomoci kliknete na možnost „Co můžu udělat pro trvalé zabezpečení účtu?“, doporučí vám Facebook několik postupů pro zabezpečení vašeho účtu. A že bychom si je vyjmenovali i tady?

Zde je pár věcí, díky nimž bude váš účet lépe odolávat útokům podvodníků:

  • Chraňte své heslo. Heslo pro Facebook nepoužívejte nikde jinde na internetu a nikdy ho s nikým nesdílejte. Nemělo by být snadné ho uhodnout. Nepoužívejte svoje jméno ani běžná slova. Přečtěte si další informace o vytvoření silného hesla.
  • Nikdy s nikým svoje přihlašovací údaje nesdílejte. Podvodníci mohou vytvořit falešné weby, které vypadají jako Facebook, a dokážou vás vyzvat k přihlášení pomocí e-mailu a hesla. Než kamkoli zadáte přihlašovací údaje, zkontrolujte si URL webu. Máte-li pochybnosti, zadejte do prohlížeče adresu www.facebook.com a přejděte tak zpět na Facebook. Přečtěte si další informace o tom, jak se nestát obětí phishingu.
  • Pokud používáte počítač sdílený s dalšími lidmi, vždy se od Facebooku odhlašujte. Pokud zapomenete, můžete se odhlásit vzdáleně.
  • Nepřijímejte žádosti o přátelství od lidí, které neznáte. Podvodníci někdy vytvářejí falešné účty, aby si je lidi přidali mezi přátele. Přidáním podvodníka do přátel mu umožníte publikovat spam na vaši timeline, označovat vás v příspěvcích a posílat vám škodlivé zprávy.
  • Dávejte si pozor na škodlivý software. Naučte se rozpoznat napadený počítač nebo zařízení a zjistěte, jak škodlivý software odstranit. Vždy používejte nejnovější verzi prohlížeče a odstraňte podezřelé aplikace nebo doplňky prohlížeče.
  • Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy, ani když zdánlivě pocházejí od přítele nebo vám známé společnosti. To platí i pro odkazy na Facebooku (například v příspěvcích) nebo v e-mailech. Facebook po vás nikdy nebude chtít poslat heslo e-mailem. Pokud na Facebooku narazíte na podezřelý odkaz, nahlaste to.
  • Používejte naše další funkce zabezpečení. Můžete si třeba nastavit výstrahy při nerozpoznaném přihlášení a vybrat přátele, kteří budou vašimi důvěryhodnými kontakty. Pokud jste k Facebooku přihlášeni na počítači, můžete si nastavení soukromí zkontrolovat pomocí bezpečnostní kontroly.


Co dělat, je-li váš FB účet zkompromitován?

Domníváte-li se, že váš účet mohl být napaden, ale stále k němu máte přístup, pak si neprodleně změňte heslo. Jako další krok proveďte bezpečnostní opatření dle popisu výše. Dále je vhodné změnit si i své heslo k e-mailovému účtu.

Co dělat, když se následkem podvodu do svého FB účtu již nemůžete vůbec přihlásit? Navštivte stránku https://facebook.com/hacked a postupujte dle instrukcí.

A pamatujte na to, že zabránit útoku na svůj účet je jednodušší než jej posléze obnovovat. Neotálejte tedy a zlepšete zabezpečení svého účtu co nejdříve.