Soudce obvodního soudu na Manhattanu Denny Chin přijal argument Googlu, že naskenování více než 20 milionů knih do elektronické databáze a uvolnění úryvků textů pro internetové vyhledávání představuje "dovolené užití" podle amerického zákona o ochraně autorských práv. "Podle mého názoru přináší Google Books významný veřejný prospěch," napsal Chin v rozhodnutí podle agenturu Reuters.

Skenování knih usnadňuje jejich hledání studentům, učitelům, výzkumníkům a celé veřejnosti a zachovává přitom ohled na autorská práva, uvedl soudce. Digitalizace, do níž se Google pustil, má podle něj rovněž "transformační charakter" s ohledem na nové možnosti využití knih, včetně těch, které by jinak zůstaly zapomenuty. Prodej knih by projekt Google Books ohrozit neměl, spíše naopak, protože není určen k jejich čtení, řekl soudce.

"Je to pro Google velké vítězství a dává to požehání i dalším výsledkům vyhledávání, které jeho vyhledávač ukazuje, například zprávám nebo fotografiím," řekl agentuře Reuters profesor autorského práva na Marylandské univerzitě James Grimmelmann. "Je to rovněž dobré rozhodnutí pro knihovny a badatele, protože uznává veřejný přínos zpřístupňování knih," dodal.

Google zahájil skenování knih v roce 2004, kdy se dohodl s několika velkými americkými knihovnami na digitalizaci jejich obsahu. V roce 2005 na firmu podala skupina autorů žalobu a po několika letech obě strany dospěly k urovnání, podle něhož měl Google zaplatit autorům celkem 125 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). Soudce Chin ale v roce 2011 vyrovnání odmítl, protože by Googlu dávalo "de facto monopol" na hromadné kopírování knih.

Loni v květnu Chin autorům povolil podat na firmu hromadnou žalobu. Americký odvolací soud ale letos v červenci jeho rozhodnutí zamítl a vrátil mu případ k novému projednání. Soudce se podle odvolacího soudu unáhlil, protože rozhodl bez zvážení argumentu firmy o "dovoleném užití". Tento právní koncept stanoví, za jakých podmínek je možné dovolit částečné využití chráněného díla i bez souhlasu držitele autorských práv.

Google odhadl, že kdyby autoři vyhráli, musel by jim zaplatit zhruba tři miliardy dolarů. Cech autorů se na Googlu domáhá 750 dolarů (přes 15.000 Kč) za každou zkopírovanou knihu chráněnou autorským právem.