Pacientovi, který test podstoupí, je ukázáno několik skvrn na papíře a on má za úkol říci, co na nich vidí. Psycholog je poté podle odpovědí schopen lépe určit diagnostiku každého člověka. Google dnes interaktivní verzí testu v podobě Doodlu oslavuje 129. výročí narození významného psychoanalytika.

Test se skládá z deseti karet

Rorschachův test obsahuje pouze deset karet. Nejedná se tedy o žádné náhodné skvrny cáknuté na papír. Zpočátku švýcarský psycholog vytvořil mnoho takovýchto inkoustových skvrn, které nechal otestovat na spoustě lidí. Z nich pak vybral pouze deset karet, které v lidech vyvolávaly nejvíce reakcí a nejvíce podněcovaly jejich fantazii.

Druhá nejpoužívanější soudní metoda

Rorschachův test je stále jednou z nejpoužívanějších psychoanalytických metod. V soudním lékařství jde o druhou nejpoužívanější metodu. Má však spoustu odpůrců, kteří říkají, že osobní analýza člověka podle jeho reakcí na nesmyslné skvrny nic nedokazuje.

Rorschach jako komiksová postava

Rorschachův test pronikl i do pop-kultury, konkrétně komiksu. Rorschach je jméno (anti)hrdiny ze skupiny Watchmen, ze stejnojmenného komiksu. Tato postava nosí na obličeji masku se skvrnou z Rorschachova testu. Komiks byl v roce 2009 zfilmován.

Zemřel mladý

Rorschach zemřel ve věku 37 let. Dostal zánět slepého střeva, který vyústil v zánět pobřišnice. Lékaři tehdy už bohužel nedokázali psychologa zachránit. Doktoři v dnešní době by ho pravděpodobně vyléčili. Psycholog byl velký fešák, na internetových fórech ženy píšou, že vypadal jako Brad Pitt.

Sdílejte, co vidíte

Dnešní Doodle je oproti ostatním o to výjimečnější, protože umožňuje na sociálních sítích sdílet obrázek testu s vaším popiskem, co na něm vidíte. Využít můžete Facebook, Twitter a samozřejmě i Google +. Test však neobsahuje jen Rorschachovy karty, nalézt v něm můžete i trpaslíky.

Fotogalerie
5 fotografií