Legenda o americkém městečku Roswell už koluje více než 60 let! V roce 1947 se zde mělo zřítit UFO. Drží se tak dlouho hlavně proto, že krátce na to byl zveřejněn film, kde muži v bílých pláštích pitvají mimozemšťana.

Dnes se hoaxy samozřejmě díky internetu šíří daleko rychleji. Kvalitní fotomontáž už zvládne kdejaký amatér. Některé jsou pak natolik úspěšné, že jim lidé prostě uvěří.

Lidé ale mají odjakživa tendenci věřit věcem, které jsou přijímány většinou. Na druhou stranu se najde mnoho konspirátorů. V 60. letech minulého století hodně lidí věřilo, že přistání Apolla na Měsíci, bylo vytvořeno ve studiu. A konspirační teorie se nevyhnou ani tragédii 11. září. Často je už opravdu těžké zorientovat se v tom, co je pravda, a člověk musí hlavně spoléhat na svůj šestý smysl.

Příkladem českých hoaxů je například Klub chovatelů bonsaj koťátek na Facebooku, díky němuž byli ochránci zvířat nuceni vydat oficiální zprávu, že jde o výmysl, protože byli neustále zavalováni stížnostmi od pohoršených uživatelů této sociální sítě.

Fotogalerie
1 fotografie