„Neměla jsem se narodit,“ komentuje zpěvačka svůj život a vysvětluje, že když se narodilo její dvojče, sestra Ivana, porodník si Ivety vůbec nevšiml. Až za 15 minut postřehl, že rodička má v sobě ještě jedno dítě – Ivetu. Že chce být zpěvačkou, se Iveta rozhodla, když se jako puberťačka zamilovala do Karla Gotta. První úspěch – možná největší v životě – zaznamenala s Petrem Sepéšim, když jejich Knoflíky lásky drtily hitparády. Sepéši ale v roce 1985 tragicky zahynul a Iveta prožívala první obrovskou životní ránu. Byla na dně. Pomocnou ruku jí po dvou letech bědování a nicnedělání podal František Janeček.

Štaidl s ní dítě nechtěl

Následovaly velehity Hej pane diskžokej, Léto, Iveta se stala dokonce Zlatou slavicí a seznámila se s Ladislavem Štaidlem, jediným osudovým mužem. Za Štaidlovy éry zpěvačka byla na tom největším výsluní, měla hit za hitem, album za albem. Štaidl byl ale stále ženatý, a tak spolu žili na psí knížku. Iveta otěhotněla, on byl ale pro potrat. Děti už měl tři, do čtvrtého se mu nechtělo. Iveta si nakonec prosadila svou, ovšem s tou podmínkou, že zůstane ženou v domácnosti.

Mířil na mě pistolí

To se Ivetě, když Artur povyrostl, ale přestalo líbit. Přijala proto nabídku Karla Svobody zpívat v Draculovi. A bylo zle, začaly hádky, padaly facky, Iveta tvrdí, že Štaidl si na ni a na Artura dokonce jednou vzal pistoli. „Honil mě s ní po domě a křičel, že nejdřív zastřelí nás a potom sebe,“ vzpomíná zpěvačka.

Hudebního bosse Štaidla nakonec s malým Arturem opustila a její kariéra dostala okamžitě jiný směr. Spadla z výsluní a už se na něj nikdy zpátky nevyšplhala.

Zpěvačka navíc ztratila jediného životního partnera. To, co potom s jejími milenci následovalo, Ivetu spíš jenom ničilo a pokusila se několikrát i o sebevraždu.

Chůva Golda jí dvakrát zachránila život.

Ve vaně si podřezala žíly, jizvy má dodnes

Vztah s Podhůrským zpěvačku doslova ničil. Byl ženatý. Ze žalu, že nechce opustit ženu, pila a brala prášky na spaní. Chvilku byla Iveta sama.

Potom měla nemocnou kočku a přijel Roman Hanke... S Hankem ale měla Iveta také »Itálii«. Kolikrát ho i vyhodila a potom z toho byla nešťastná. Až tak, že si ve vaně jednou podřezala žíly. „Iveta ležela nahá v koupelně ve vaně. Voda byla zbarvená krví,“ popisuje Golda. Bartošová skončila na JIP a potom na plastické chirurgii. Jizvy na zápěstí jsou ale stejně dodnes vidět. Chvilku Iveta nepila. Potom propadla opět alkoholu, a tak ji její manažer, aby ji schoval před médii, přikryl při cestě do blázince v Kostomlatech dekou!

Psychiatrická léčebna a láska

„To už vážně nejde dál. Musíš se léčit!“ řekla zpěvačce v roce 2007 Golda. Zdevastovaná Bartošová jen odevzdaně přikývla a za pár dnů už procházela branou Psychiatrické léčebny v Kroměříži… Tam Iveta žila tři měsíce. Mezitím jí Štaidl, respektive sociálka, odebral syna, a když se vrátila, odmítl jí ho vrátit.

A potom už to všichni známe. Iveta se zamilovala do Jiřího Pomeje, nepila, cvičila, hubla a jela úspěšné turné. Pomeje ji dokázal vrátit do života. Jen co ale na Láďovi Štaidlovi vysoudila zpátky syna, dala si dvojku. „K obědu přece můžu,“ vysvětlovala si. Potom to byly dvojky dvě, tři… Přišla na řadu vodka. A když jí Pomeje řekl: Přestaň!, začala »Itálie« a po dvou letech bylo manželství rozvedeno.

Fotogalerie
8 fotografií

Zvedne ji Rychtář jako Pomeje?

Loni v létě se Iveta opět předávkovala, skončila v nemocnici. Štaidl se konečně pořádně naštval a Artura získal do své péče definitivně.

Poté se o zdevastovanou Ivetu začal starat Josef Rychtář. Iveta ho miluje, on s ní ale nežije a se svatbou lelkuje, přestože se už rozvedl. „Jestli si Ivetu vezmu? To by se musela změnit,“ řekl doslova Rychtář.

„Ta holka si v životě prošla peklem. A do pekla a k alkoholu ji přivedli muži. Když jsem ji poznala, neměla s alkoholem vůbec žádný problém. Všechno odstartoval Ivetin přítel Dan Barták. Když se s ním rozešla, začal jí alkohol víc chutnat,“ uzavírá celou věc Golda s tím, že co bude s Ivetou dál, záleží na jejím vztahu s Rychtářem. Kvůli němu přestala údajně pít, začne ale kvůli němu také pracovat a být zase tou princeznou s líbezným hláskem a mikrofonem v ruce? Na to všichni čekáme…

Diagnóza psychiatra Jana Cimického

„Výrazně nevyzrálá osobnost, která by potřebovala dominantního partnera, jakým byl Ladislava Štaidl. Platí ale, že pomoci lze jen tomu, kdo si je toho vědom, chce pomoci a respektuje to. Je totiž těžké účinně pomáhat osobě, která je emotivně nestabilní, nevyzrálá, se sklonem k závislosti a ke zkratkovým řešením krizových situací a navíc závislostí na alkoholu. Musí se izolovat z prostředí, které evidentně nezvládá, kde by se postupně měnil vzorek jejího chování. A samozřejmě trvalá a naprostá abstinence.“

Příště čtěte: Tereza Pergnerová