Pátá řada seriálu se odehrává převážně v Německu, kvůli čemuž se natáčení seriálu dokonce přesunulo do Berlína. Na předměstí Berlína se nakonec natáčely i scény, které mají v seriálu představovat uprchlický tábor na pomezí Sýrie a Libanonu. Aby prostředí působilo opravdově, najali si tvůrci show sprejery, kteří měli budovy ozdobit nápisy v arabštině. Jenže umělci toho využili, aby světu řekli, co si o seriálu myslí.

V druhém díle páté řady do takového uprchlického tábora zavítala i ústřední postava seriálu Carrie Mathison. Protagonistka, která by podle tvůrců show měla ovládat arabštinu, pak v jedné scéně bez povšimnutí prošla kolem nápisu: „Homeland je rasistický.“ Uprchlický tábor pak mimo jiné zdobí nápis: „Homeland je vtip, ale nám k smíchu není.“ Sprejeři také podpořili americké aktivisty bojující proti policejní brutalitě a za práva černochů a na jednu zeď v arabštině napsali: „#blacklivesmatter“. Další nápisy urážející show i s překladem naleznete v galerii.

K tomuto selhání se vyjádřil i tvůrce a výkonný producent Alex Gansa. „Bývali bychom se rádi o těchto nápisech dozvěděli ještě předtím, než jsme to odvysílali. Nicméně, Homeland odjakživa usiluje o diverzi a představuje stimul ke konverzaci. Proto si nemůžeme pomoci, ale vlastně tuto artistickou sabotáž obdivujeme,“ vysvětlil pro magazín Deadline.

Seriálu Homeland je často vyčítáno, že pouze následuje a utvrzuje stereotypy a dopouští se hrubých omylů při prezentaci Blízkého a Středního východu. „Je zcela zřejmé, že vůbec neznají region, který vykreslují. A poté my trpíme následky této povrchní a zavádějící reprezentace,“ zkritizoval show jeden ze sprejerů. Pro příklad nemusíme chodit daleko. V minulé sezoně tvůrci vykreslili hlavní město Pákistánu Islámábád jako peklo na zemi, na což si stěžoval i pákistánský velvyslanec Naddem Hotian. Tvůrci seriálu ale tuto kritiku mírní a slibují, že do budoucna se hodlají zaměřit i na jiné než muslimské regiony.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k páté sérii Homeland (Ve jménu vlasti) YouTube/Showtime

Fotogalerie
14 fotografií