Smrt princezny Diany je plná spekulací a konspiračních teorií. BBC se proto rozhodla udělat dokument, kterému vyšli vstříc princ William i Harry. Producent Jonathan Mayo detailně zmapoval princeznin poslední týden z pohledu politiky, její nejbližší rodiny i zničené veřejnosti.

Diana a její milenec Dodi Al Fayed si užívali devítidenní plavbu na jachtě za cenu 12 milionů liber. Tam také pořídil jeden italský fotograf snímek, kde se Dodi s Dianou líbají. Fotografii pak prodal za čtvrt milionu liber. 

V den, kdy princ Charles pořádal večírek 50. narozenin pro Camillu, Diana byla v St Tropez v plavkách se vzorem leoparda. V tento den, 9. srpna, se měl Dodi oženit se svou americkou přítelkyní Kelly Fisher. Místo toho odletěl společně s Dianou do Paříže.

Příjezd do Paříže

9:30

V Paříži v hotelu Ritz je bezpečnostní šéf Henri Paul (41). Chystá se zahrát si tenis se svým kamarádem Claudem Gareccem. Paul je v dobré náladě. Volá Claudovi ohledně převozu princezny Diany. V ten samý čas je Dodi na cestě na letiště v Le Bourget. Oba muži projíždí tím tunelem, ve kterém později Diana zemřela. Za posledních 15 let zde našlo smrt osm lidí.

11:00

Diana volá své kamarádce Susie Kassem. Sděluje jí svůj návrat do Londýna, mají se setkat v pondělí.

13:50

Dodi a princezna Diana míří do Paříže.

15:20

Britské velvyslanectví netuší o návratu princezny Diany, proto není dostatečná bezpečnost.

15:40

Jen co auta opustí Le Bourget, jsou obklopena fotoaparáty a novináři. Aby princeznu vyfotili, jezdí vedle auta na kolech. Toto je první Dodiho zkušenost s fotografy. Nelíbí se mu to, proto požádá řidiče, aby to vzal po pařížském okruhu.

15:47

Diana s Dodem přijíždí k Villa Windsor na Route du Champ d’Entraînement. Hotel je zcela prázdný, ale Diana tomu nevěnuje pozornost.

16:30

Diana s Dodem odjíždějí z hotelu.

17:50

Diana po bujaré noci a celém dni s Dodem volá svým synům.

19:00

Diana a Dodi opouštějí Ritz. Jedou do restaurace, kterou mají zamluvenou na devátou hodinu.

21:35

Diana si užívá šampaňského po večeři na svém pokoji. Toto neuniká novinářům, kteří se kolem ní neustále točí. Zájem o její a Dodiho osobu médii se oběma nakonec stane osudnou...

Osudný den

Večer byl pro Dianu a Dodiho dost hektický. Stále je totiž někde naháněli fotografové, kterých se nemohli zbavit. Ochranka proto začala vymýšlet manévry, aby je zmátla. To se nakonec zčásti povedlo. Když ale Dodi s Dianou nasedli do vozu, stejně je několik fotografů pronásledovalo. „Nikdy nás nechytíte,“ zavolal na ně Henri Paul, který usedl za volant s větším množstvím alkoholu v krvi.

00:00 cca

Diana s Dodim a ochrankou jedou mercedesem směrem k osudovému místu. Za nimi je pronásledují auta s fotografy. Řidič se je snažil v tunelu setřást. Jezdil z pruhu do pruhu, ale v nešťastný okamžik se zalekl v protisměru jedoucího vozu a naboural do tunelového pilíře.

00:54

Z televize se můžeme dozvědět, že princezna Diana měla nehodu v tunelu. Zatím Diana žije, ale její zdravotní stav je kritický. Snaží se ji stabilizovat.

1:10

K autu přijíždí doktor. Snaží se jí poskytnout potřebnou první pomoc. Při ošetřování se s ní snaží komunikovat. Když Diana zahlédla tělo Dodiho, dostala ze sebe pouhé „O můj bože“.

1:15

Královská rodina je informována o nehodě princezny Diany. Jsou především překvapeni, že Diana byla v Paříži, nikdo o tom nic netušil.

1:41

Diana je převážena po půl hodině v dosti bídném stavu do nemocnice. Snaha doktora ji zachránit je až nadlidská.

3:15

Automobil z tunelu je vyprošťován a odtahován. Svět už o smrti princezny Diany dávno ví.

4:00

Princezna Diana je prohlášena v nemocnici za mrtvou, podlehla svým zraněním.

4:15

Smutná zpráva je oznámena královské rodině.

Všichni, až na bodyguarda Trevora Rees-Jonese, který seděl na místě spolujezdce vedle řidiče, při nehodě zemřeli. Rees Jones si z nehody odnesl ošklivou jizvu přes celý obličej a pohmožděné oko.

 VIDEO: Jak se Kate Middleton inspiruje stylem princezny 

Video
Video se připravuje ...

Jak se Kate Middleton inspiruje stylem princezny Diany Youtube.com_Royal Fashion Tube/BPŽ

Fotogalerie
48 fotografií