Premiéru kontroverzního dokumentu chystá britská televize Channel 4 již na tuto neděli. Jenže mnozí toto rozhodnutí kritizují, a dokonce kanál obviňují, že zaplatil „krvavé peníze“ za velice osobní nahrávky princezny z Walesu. Ta má podle informací DailyMailu na záběrech vystupovat zcela bez zábran či jakékoliv masky a přetvářky. V některých momentech se upřímně směje, někdy se stydlivě červená a jindy má zase téměř na krajíčku.

Nejprve mluví o své pubertě a přiznává, že rozhodně nebyla žádný andílek. „Byla jsem rebel. Vždycky jsem si troufala. Vždycky jsem dělala opak toho, co všichni ostatní.“ Svou nezkrotnou povahu se jí ale dařilo dobře skrývat, což se jí hodilo zejména ve škole. „Vůbec jsem neměla akademické zájmy. Prostě jsem jen chtěla být s lidmi, bavit se. Však víte, starat se o lidi a podobně. Dostala jsem cenu za nejlaskavější dívku na škole.“

Prý už tehdy věděla, že pro ni osud chystá něco velkého. Tuto šanci ostatně viděla právě v zasnoubení s následníkem britského trůnu a přála si, aby jejich vztah vyšel. Jenže vše nebylo jako v pohádce a princezna přiznává, že když se vdávala, téměř svého muže neznala. „Setkali jsme se třináctkrát a vzali jsme se. Byla jsem vychována v tom smyslu, že když vás s někým zasnoubí, milujete ho.“

Po velkolepé svatbě se problémy ještě stupňovaly. Diana na záběrech z dokumentu odpovídá i na velmi důvěrné otázky ohledně svého nešťastného manželství a „podivném“ sexuálním životě s Charlesem. Dvojice spolu údajně spala vždy jednou za tři týdny, ovšem po narození prince Harryho sex vynechali úplně a začali se scházet s jinými partnery. Princezna se přiznala k románku, který pro ni přerostl v hlubokou lásku s tragickým koncem.

VIDEO: Ukázka z nového dokumentu Diana: Vlastními slovy

Jejím osudovým milencem byl policejní důstojník a bodyguard Barry Mannakee, který zemřel při nehodě v roce 1987, tedy deset let před smrtí samotné Diany. „Největší rána mého života,“ okomentovala princezna lidských srdcí Mannakeeho odchod z tohoto světa, který se jí prý vždy zdál poměrně podezřelý. Měla za to, že ho někdo nechal „odkráglovat“. V ukázce z dokumentu pak k této své teorii dodává: „Nikdy jsem si neměla hrát s ohněm, ale stejně jsem to dělala a hodně jsem se spálila.“ Mohla tím mít na mysli, že se jí zakázaná láska vymstila? Nebo snad že i jí posléze usilovali o život, protože se příliš zajímala?

Šokující rozhovory s Dianou pochází z jejích lekcí veřejného projevu s hlasovým trenérem Peterem Settelenem. Tyto hodiny probíhaly v Kensingtonském paláci od září 1992 do prosince 1993. Jelikož Charles s Dianou byli oficiálně v odloučení v prosinci 1992, je jasné, že princezna už v té době neměla na očích růžové brýle a viděla jejich vztah takový, jaký byl. Zřejmě byla v té době též velmi zranitelná, což by mohlo vysvětlit, proč se svému učiteli natolik otevřela a místo běžných tréninkových frází vyprávěla svůj vlastní příběh.

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

Všechna sezení se nahrávala proto, aby se na video mohla Diana posléze podívat a sama zhodnotit, jaké během přednesu dělala chyby. Před dvaceti lety, když princezna zemřela, ovšem nahrávky z jejího bytu zmizely. O čtyři roky později se našly na půdě jejího někdejšího komorníka Paula Burrella (59). Jelikož ho jeho paní za života nazývala jako svoji „skálu“, je možné, že se snažil záběry utajit.

Ostatně sám nyní nový dokument hodnotí jako pochybný a má pocit, že se jedná o útok na princeznino soukromí srovnatelný se čtením jejího deníku. Podle něj zveřejnění soukromých sezení velmi ublíží zejména dvěma Dianiným synům. Jenže sám Burrell už léta na princeznině odkazu vydělal tisíce, když v roce 2003 vydal knihu Královská povinnost.

VIDEO: Záběry z velkolepé svatby Diany a prince Charlese

Video
Video se připravuje ...

Svatba Diany a prince Charlese YouTube

Herec Settelen, který Dianu vyučoval veřejnému projevu a lekce natáčel, se po objevu ztracených záběrů začal s rodinou zesnulé princezny soudit a v září loňského roku spor o práva na ně vyhrál. Moc dlouho pak neotálel a video o stopáži 83 minut prodal televizi NBC za přibližně 700 tisíc liber (20, 5 milionu Kč). Podle jeho vyjádření na něj jeho studentka působila jako „vystrašená žena“, která byla „šokována špatným manželstvím.“ Má za to, že veřejnost by snímek zobrazující skutečnou Dianu rozhodně měla vidět.

Podobný názor na věc sdílí také princeznin někdejší osobní strážce Ken Wharfe. Jedná se podle něj o materiál s historickým významem. „Až ten pořad bude odvysílán, lidé pochopí, jak je to spjaté s historickým kontextem doby,“ uvedl a dodal, že se nedomnívá, že dospělého prince Williama (35) a Harryho (32) dokument nějakým způsobem zarmoutí. „Jako všichni členové královské rodiny čtou noviny a velmi dobře tak vědí o současných událostech,“ dodal pro DailyMail bodyguard.

VŠE O PRINCEZNĚ DIANĚ ČTĚTE ZDE >>>

 

Fotogalerie
76 fotografií