Za svého krátkého života Diana často využívala přízně veřejnosti i médií. Mnohdy na sebe novináře sama upozorňovala, aby dosáhla svého cíle. Někdy už bylo pozornosti kolem Diany tolik, že jí to vadilo. Zejména v období po rozchodu s princem Charlesem (68), kdy ji fotografové stíhali téměř na každém kroku. Snaha o úprk před nimi se ostatně princezně z Walesu stala osudnou. Zahynula po autonehodě poté, co se jim Dianin podnapilý šofér snažil ujet.

Od jejího tragického úmrtí uběhne letos 31. srpna již dvacet let. Při té příležitosti na princeznu lidských srdcí zavzpomínal její bratr, hrabě Charles Spencer (53). Ten prozradil i podrobnosti týkající se sestřina hrobu. Původně měla totiž podle něj Diana spočinout na zcela jiném místě, jenže odradil je právě zájem médií „Napřed jsme zamýšleli ji pohřbít v rodinných hrobkách poblíž, ale to by nešlo. Vesnice by nápor nezvládla,“ uvedl pro BBC Spencer s tím, že nakonec se rodina usnesla pohřbít zesnulou na ostrůvek v jezírku na svých pozemcích v panství Althorp.

Vlastní hrob je tak jen maličký a zdobí ho sokl s urnou. V ní byste ovšem Dianin popel hledali marně, jelikož nebyla zpopelněna a její tělo leží pod zemí. Veřejnost může památku princezny uctít v malém »chrámu« antického slohu, který stojí opodál na břehu jezera. U příležitosti nedožitých šestapadesátých narozenin princezny Diany začátkem letošního července nechali její příbuzní místo znovu vysvětit.

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

Hrabě má za to, že jeho sestře by se zvolené místo zamlouvalo. „Milovala vodu, byl to její živel. A navíc by voda fungovala jako ochrana před šílenými a zvrácenými lidmi. A další linií obrany je husté bahno,“ vysvětloval již dříve Spencer ve své knize o Althorpu. Jenže ani důmyslná ochrana nakonec zcela nezabránila útokům vykradačů hrobů. „Za těch dvacet let jsme tu měli čtyři pokusy o proniknutí k jejímu tělu, jsem velice rád, že jsme všechny odrazili,“ odhalil Dianin bratr.

Podle všeho se snad jednalo jen o zvědavce, kteří nechtěli nic přímo ukrást, ale toužili jen po senzaci v podobě exkluzivních fotografií ostatků. „Prodali by je médiím z evropského kontinentu, britský tisk by je neotiskl,“ míní editorka magazínu Majesty Ingrid Seward.

VIDEO: Nový dokument o princezně Dianě. Její synové z něj měli na krajíčku…

Video
Video se připravuje ...

Nový dokument o princezně Dianě youtube

Duby na památku

Panství Althorp, které je dnes chráněnou památkou, leží ve střední Anglii a je staré už přes pět set let. Je sídlem váženého a starého rodu Spencerů (z něhož pocházela i Diana), jehož potomci se mohou pyšnit titulem hrabě (earl) již od roku 1765. Dávno se proslýchá, že zde straší.

Přesto se na panství každoročně vypravují davy návštěvníků. Mnoho z nich právě proto, aby mohli navštívit poslední místo odpočinku milované princezny. Spencerovi s tímto zájmem ostatně počítali, a proto záhy po Dianině smrti najali zahradního architekta Dana Pearsona, aby upravil místní park. Pearson proto do jezírka vysadil tisíc leknínů a v samotném parku pak sto bílých růží a 36 dubů podle věku, kterého se Diana dožila.

Historické stáje se pak proměnily v muzeum plné památek na Dianu. Rovněž zde byly vystaveny statisíce kondolenčních knih, které přišly z celého světa. V roce 2013 bylo muzeum bohužel uzavřeno, ovšem rodinné sídlo je v letních měsících stále přístupné veřejnosti. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout i menší expozici věnovanou právě nejslavnější dámě z rodu.

 

Fotogalerie
57 fotografií