Budou novomanželé nosit snubní prsteny?

Nastávající ženich nemá šperky rád, tak si na prsteníčku snubní prsten nenechá. Okroužkovaná tak bude jen Kate. Speciálně navržený prsten je vyroben z valounku velšského zlata, který královská rodina vlastní už léta. Williamovi ho věnovala babička, královna Alžběta II.

Jak bude šperk vypadat?

Na designu šperku spolupracovali oba snoubenci, a než ho dostane nevěsta na ruku, střežit ho bude princ Harry.

Zásnubní prsten

Prstenu, který Kate dostala v Keni, dominuje oválný modrý safír a je osázený 14 diamanty. Na své ruce jej nosila už zesnulá princezna Diana. Ta si ho vybrala v klenotnictví Gerrards v roce 1981. K všeobecnému překvapení nebyl vyroben na zakázku, ale pocházel z běžné kolekce a stál 781 tisíc korun. Kate Middleton se na prsteníčku ovšem dnes leskne šperk za sedm milionů. Cena prstenu totiž závratně stoupla díky jeho výjimečné historii.

Jaké bude mít Kate svatební šaty?

Svatební róba, ve které Kate projde uličkou ke svému princi, je velkým tajemstvím. Nevěsta se rozhodla držet nejen svého snoubence, ale celý svět v napětí až do poslední chvíle. „Slečna Middleton chce svého budoucího manžela, prince Williama, ve svatební den překvapit,“ řekla mluvčí. Hlavu Kate ale bude jistě zdobit diadém. Jaký? Královna nabídne nevěstě šperky ze své klenotnice a Kate si vybere.

Je námo jméno návrháře?

Údajně to má být módní návrhářka Sarah Burton. Na návrhu šatů spolupracovala i sama Kate. Na světě prý jsou už tři varinty.

Jaké dary novomanželé dostanou?

Podle oficiálního vyjádření se snoubenci svých svatebních darů vzdávají a místo nich prosí o finanční podporu dobročinným organizacím. „Princ William a slečna Middleton požádali, kdo by si přál dát jim svatební dar, aby místo toho zvážil příspěvek na charitativní fond,“ uvádí se v prohlášení. Princ a Kate založili účet, na který mohou všichni finančně přispět, a peníze se rozdělí mezi 26 charitativních organizací, které snoubenci vybrali.

Fotogalerie
8 fotografií

Kdo svatbu platí?

Na financování celé svatby se budou podílet obě rodiny i vláda. Ta bude hradit náklady za veřejnou organizaci svatby od bezpečnostních opatření až po přehlídku královského letectva. O útratu za šaty, květiny, večeři a vše, co je přímo spojené se dnem svatby, se postará královská rodina s částečným příspěvkem Middletonových. Celkové náklady na svatbu se tak mohou vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

Kdo na tom vydělá?

Odhaduje se, že na sňatku prince a Kate může Spojené království vydělat až 18 miliard korun. Počítá se například i prodej suvenýrů, vlajek a útraty turistů i místních, kteří se na velkou událost sjedou a budou obřad sledovat přímo v centru Londýna.

Kde budou manželé bydlet?

Rozhodnout se mohou pro společné bydlení v Buckinghamském paláci i pro dům v Londýně.

Usednou někdy na trůn?

Kralování Williama jednou čeká, zatím je druhý v pořadí. Po Alžbětě II. usedne na trůn její syn Charles, teprve pak Jeho královská Výsost William z Walesu s chotí.