Jan Tříska spadl do Vltavy z Karlova mostu v sobotu 23. září kolem čtvrté hodiny odpoledne. Později vyšlo najevo, že před pádem posedával na zídce mostu nebo stál u jedné ze soch. V prvním případě ho upozornila kolemjdoucí, v druhém ochranka Karlova mostu, aby byl opatrný a slezl. Třetí pokus vylézt na most se ale legendárnímu herci nepovedl a spadl do řeky.

Z výletní lodi pro něj do vody skočili dva Poláci a poskytli mu první pomoc. Do několika minut byla na místě jak hlídka policie, tak záchranka. Tříska byl převezen do nemocnice, kde ale svým zraněním v pondělí 25. září podlehl.

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu TV NOVA

Podle některých to mohla být sebevražda, podle jiných, včetně Jiřího Mádla, v jehož filmu měl Tříska hrát, to byl jeho rituál před natáčením, který osudově nevyšel. Jak to ve skutečnosti bylo, prošetřuje nyní policie, která vyzvala veřejnost, aby poskytla jakékoliv materiály či svědectví z mostu.

„Na základě výzvy se policistům přihlásilo několikero lidí, jednotlivci, kteří poskytli obrazový materiál v podobě fotek a videí,“ řekl pro server Lidovky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Zároveň děkuje všem, kteří se přihlásili, protože přispěli k objasnění některých okolností tragédie. Zdali však záznamy poskytnuté veřejností obsahují samotný Třískův pád, neřekl.

Podle vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka by mohl být případ do měsíce skončen. Od začátku vyšetřování se policie přiklání k verzi nešťastné náhody a z vyjádření Hulana vyplývá, že se jí nejspíše drží i nadále.

„Dosavadní zjištění zatím nevyvrací verzi nešťastné náhody, nicméně nepředjímejme reálný, jednoznačný a hlavně oficiální závěr prošetřování,“ řekl k případu mluvčí.

Jan Tříska měl pohřeb 6. října v Národním divadle v Praze. Herce na poslední cestu přišlo vyprovodit mnoho známých tváří. Na záznam z pohřbu se podívejte níže:

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd! Aleš Brunclík

Fotogalerie
107 fotografií