Zatímco nyní jde podle Gottova okolí pouze o preventivní opatření, na jaře roku 1982 měl doopravdy nahnáno. Do tehdejší Československé televize mu přišel vyděračský dopis, na obálce stálo: »Zpěvák Soudruh Karel Gott«.

Autoři byli podepsáni jen jako Charta 82 a požadovali po pěvci tři miliony korun. Nelíbil se jim totiž Gottův projev z roku 1977 v Divadle hudby, kde mluvil v rámci akce známé jako anticharta. „Nejméně týden před 23. dubnem vyzvednete 3 000 000 Kčs v pětisetkorunových bankovkách a (…) připravíte je do igelitového sáčku průhledného,“ psalo se mimo jiné v dopise.

„Vyjedete dne 23. dubna 1982 ve 20 hod. z Prahy silnicí E-15. Před Kolínem (asi 3–4 km) po pravé straně je odpočívadlo…,“ popisovali vyděrači. „... laskavě si uvědomte, že naši lidé jsou zastoupeni prakticky na všech ústředních úřadech! (…)," snažili se Gotta zastrašit a povedlo se.

Ten se s prosbou o pomoc obrátil na státní orgány. StB tehdy rozjela velkou akci zvanou Slavík a pěvec dostal ochranku. Odpočívadlo na silnici z Prahy do Kolína, kde měl Karel převzít další instrukce vyděračů, hlídala policie již týden dopředu. V akci byly dva policejní vrtulníky, v záloze psovod. Jenže Gott v určený den na místě žádné pokyny nenašel.

Teprve po letech se ukázalo, že vše bylo asi trochu jinak. Mohlo prý jít pouze o provokaci StB, jejíž agenti se chtěli dostat Gottovi do větší blízkosti kvůli jeho vynikajícím kontaktům s disidenty. „V roce 1988 jsem se dozvěděl, že psací stroj, na kterém byl dopis napsaný, našli v kanceláři prominentního agenta správy kontrarozvědky,“ přiznal pro deník Aha! zpěvák o dvacet let později.

Během 80. let ale Gottovi jistý anonym vyhrožoval i během jeho turné v Německu. Dostal dopis, ve kterém autor tvrdil, že bude Karel během koncertu zastřelen.

 

Fotogalerie
6 fotografií