Manželka hudebníka Petra Skoumala Ilona Svobodová (54), která s ním žila celé čtvrtstoletí, se do pražského strašnického krematoria se nechala jen těsně před začátkem obřadu odvézt taxíkem. Smutek ve tváři skrývala pod černými brýlemi, podporu jí dělala její dcera Adéla, kterou má z prvního manželství s hercem Gustavem Bubníkem.

Ve smuteční síni se Svobodová setkala s bývalou milenkou svého manžela Táňou Fischerovou (67), která má se Skoumalem syna Kryštofa (38). Ten je postižený dětskou mozkovou obrnou a ještě pár dní po smrti svého otce o jeho odchodu na druhý břeh neměl ani tušení. Na rozdíl od Svobodové se Fischerová během čekání na začátek pohřbu usmívala.

"Kryštof už Petrovu smrt zpracoval. Je z toho takový rozcitlivělý, ale věří, že jeho duše žije dál s námi, takže říká, že tatínek je s námi z nebe dál," svěřila se Blesk.cz Fischerová. I přes svůj úsměv přiznala, že je ze smrti Skoumala stále v šoku. "Jsem velmi překvapená, že odešel tak rychle, pořád mi nedochází, že je pryč. Myslela jsem, že tu Petr bude dýl než já, protože jsem znala jeho rodiče, kteří byli dlouhověcí. Nenapadlo mě, že může odejít tak brzy. Sedmdesát šest není žádný věk," dodala Táňa.

 

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb hudebníka Skoumala: O smrti táty už ví i postižený syn! Jan Jedlička, Eliška Vinterová

S tátou se přišel rozloučit i Skoumalův další syn Filip (23), který smrt svého otce nese velmi těžce. Na internetových stránkách se ze smutku vypisuje depresivními básněmi. Kromě něj se na pohřbu objevil také třetí syn Petra Skoumala, nejstarší David (46) s manželkou a dvěma dcerami. Ten podle informací Blesk.cz seděl v první řadě mezi rodinnými příbuznými. Rozloučit se přišla také první manželka zesnulého hudebníka Marie.

Z hereckých kolegů přišel dát poslední sbohem jeho velmi dobrý kamarád Michal Prokop, který plakal ještě před vstupem do obřadní síně. Dále kytici k rakvi přinesl zarmoucený Josef Somr, Jan Vodňanský, David Matásek, Miroslav Táborský, Ondřej Pavelka, Jan Kačer, zpěvák Ivan Hlas nebo herci Adrian Jastraban s Ljubou Krbovou. O berlích dorazil Jan Burian, který klábosil s Břetislavem Rychlíkem.

Smuteční řeč nad rakví pronesl moderátor Marek Eben. „Žádné smuteční hosty tady nevidím. Všichni jste pozůstalí po Petrově hudbě, poezii a humoru,“ uvedl Eben s tím, že Skoumal miloval chyby a trapasy na pódiu, takže by byl určitě nejraději, aby řečník svůj projev zvoral.

Na přání pozůstalých nebyli do obřadní síně vpuštěni fotografové a obřad se obešel bez osobních kondolencí. Zněla živá hudba, o kterou se postarali Skoumalovi spoluhráči Olin Nejezchleba a Norbi Kovács nebo houslista Jan Hrubý. Z reproduktorů zazněla na závěr Skoumalova skladba Starej pán. Pozůstalí se po obřadu odebrali na kar do blízké restaurace U Kašpárka.

Fotogalerie
31 fotografií