Do zesnulého textaře se pustil ve svém profilu na sociální síti Twitter. „Nesmutním nad mrtvým Zdeňkem Rytířem, neboť jsem v pardubickém archivu našel jeho estébácké udání, že jsem kritizoval jeho texty v Melodii,“ napsal Rejžek doslova.

Vdova: Je to směšné!

To samozřejmě nadzdvihlo ze židle hlavně vdovu. „To je nehorázné!“ řekla Helena Rytířová (62) Blesku po skončení smutečního obřadu, který tak dostal hořkou pachuť. „V případě pana Rejžka ale nemá cenu se tím vůbec zabývat. Je směšný. Jaký byl můj Zdeněk estébák? Vždyť vyhrál dokonce soud,“ dodala se slzami v očích.

V roce 2000 byl Rytíř uveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti jako agent s krycím jménem Skladatel, evidenční číslo 30 018. „Zdenda okamžitě podal žalobu na ministerstvo vnitra, které ho evidovalo ve svých materiálech,“ vysvětlovala Helena s tím, že Rytíř s tajnou policií nespolupracoval ani neúmyslně. „To ve finále potvrdil i rozsudek Vrchního soudu,“ dodává Rytířová s tím, ať jde Rejžek do háje.

Zlobí se i Gott

„To je naprostý nesmysl. Zdeněk měl v rodině otčíma, který byl zaměstnanec StB, ale to bylo v době kolem roku 1969. To si někdo zatraceně popletl,“ okomentovala celou záležitost Marta Kubišová (70).

K nenávistnému a zlobnému Rejžkovi se vyjádřil i Karel Gott (74). „Nad tímhle se musí mávnout jen rukou. Rád nenechává mrtvé na pokoji. A především ty, kteří v životě něco dokázali. To samé udělal i Karlu Svobodovi,“ řekl Blesku Karel a dodal, že ani nechápe, proč Rejžek kritizoval Rytířovy texty v časopisu Melodie. „On totiž nebyl textař, ale básník. Jeho texty byly nadčasové a nádherné. Kéž by nám ten nahoře seslal víc takových Zdeňků Rytířů,“ dodal Gott. Ten se musel z pohřbu omluvit, jelikož v době jeho začátku odjížděl vlakem pracovně do Bratislavy. Původně přitom Karel s vdovou Helenou plánoval, že se posledního rozloučení zúčastní. I kvůli němu ho tedy přesunula z kapličky na hřbitově v Řevnicích do Prahy.

Rejžkův spor s Vondráčkovou

Zdeněk Rytíř není prvním umělcem, do kterého se hudební kritik Jan Rejžek navezl. Před lety se musel omluvit Heleně Vondráčkové (66). A to za výrok, že zpěvačka vděčí za svůj polistopadový profesionální návrat kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích.

Exmilenka Helena nepřišla

Zpěvačka Helena Vondráčková (66), která s Rytířem v 60. letech udržovala vztah, se na pohřbu neobjevila. „Je to velká ztráta především pro celou jeho rodinu, pro celou uměleckou oblast a pro mě také. Já se k jeho skonu vyjádřím, až to bude vhodné. Teď nechci více říkat a nechci se ani nikde v souvislosti s jeho odchodem objevovat,“ řekla Blesku zpěvačka.

Fotogalerie
26 fotografií