Oba herci spolu účinkovali v divadle a také se přátelili. „S Vláďou jsme spolu hráli v divadle, ale chodili jsme spolu i na pivo. Byli jsme přátelé,“ zavzpomínal Suchařípa.

„To, co se stalo, je na jednu stranu smutné, na druhou stranu to, že volba padla na mě, je symbolické. Tahle si ho připomenu. A třeba i příští rok, kdyby spolupráce pokračovala dál,“ dodává herec.

Ve hře byl i Preiss

Najít adekvátní náhradu za Vladimíra Čecha ale nebylo podle organizátorů snadné. Ve hře byl kromě Suchařípy také Viktor Preiss (66) či Otakar Brousek mladší (56).

„Podle čeho se rozhodovali, to nevím. Možná podle vizáže... Nebo podle toho, že vydržím jet na koni daleko!“ smál se Suchařípa.

Na koni v povodních

Pro Suchařípu byla role Karla IV. premiérou, kterou si vybral se vším všudy. Prahu totiž už o víkendu začaly sužovat povodně a hustý déšť, ve kterém cesta z Pražského hradu na Karlštejn nebyla zrovna příjemná. „V sobotu jsme jeli skutečně nějakých 18 km na koni, kdy nás bičovaly lijáky. Byli jsme promoklí až na kost,“ popsal herec. V neděli proto celá královská družina pokračovala na Karlštejn vlakem! Pochopitelně bez koní.

Fotogalerie
8 fotografií