Pětimilionová dotace pro Václava Vydru a jeho nekované koně byla kritizována z několika stran. Mnozí se domnívají, že koně pod jeho vedením trpí, jiným zase vadí, že peníze dostane jen kvůli známosti s ministrem.

V pořadu Reportéři ČT Vydra poodhalil, jak lehké bylo s ministrem zemědělství jednat. "Absolvovali jsme spolu několik akcích na koních. O koních jsme si hodně povídali. Má na to velice podobný názor jako já. Poradil mi, ať si zažádám o dotaci," uvedl bezelstně Vydra, jak se mu známost s důležitým státním úředníkem hodila.

Jeho slova pak potvrdil i sám ministr. "Došlo k tomu úplně spontánně. Já jsem věděl, že se snaží prosazovat úpravy bosých kopyt. věděl jsem, že je to z velké části svět neprobádaný. Že to má spoustu odpůrců," smál se do televizních kamer Bendl, když mluvil o dotaci pro Vydru.

Peníze, které mají putovat k Vydrovi, byly původně ve státním rozpočtu v kolonce "ostatní výdaje na státní politiku" ministerstva zemědělství. Zemědělský výbor Sněmovny ale pak navrhl z této kolonky přesunout pět milionů korun včelařům a pět milionů obecně prospěšné společnosti Institut celostní péče o koně, kterou Vydra přes protesty odborníků zakládá.

Fotogalerie
5 fotografií