Ministr zemědělství Petr Bendl (45, ODS) chce přihrát pět milionů Institutu celostní péče o koně, kterému šéfuje herec Václav Vydra (55). Právě u něj má totiž Bendl ustájené své vlastní koně.

Dotaci ze státního rozpočtu navrhl pro Vydru sněmovní zemědělský výbor. A tomu to doporučil „někdo z ministerstva zemědělství“. Vydra přiznává, že ho Bendl upozornil, že by o dotaci měl zažádat, a tak to prý prostě udělal. Bendl však odmítá, že by šlo při schvalování Vydrovy žádosti o protekci...

„Nevím, jestli v tom sehrálo roli naše přátelství nebo kamarádství. V každém případě on mě upozornil, že bychom tu žádost měli podat, a my jsme ji podali,“ řekl Blesku Vydra, který je šéfem správní rady institutu.

Bendlovi koně skáčou hopsa... Nažerou se státního ovsa?!

Peníze, které mají putovat k Vydrovi, byly původně ve státním rozpočtu v kolonce "ostatní výdaje na státní politiku" ministerstva zemědělství. Zemědělský výbor Sněmovny ale před čtrnácti dny navrhl z této kolonky přesunout pět milionů korun včelařům a pět milionů obecně prospěšné společnosti Institut celostní péče o koně.

„Neuvěřitelně rychlý úspěch poměrně mladé společnosti proti všem existujícím, např. občanským a dětským iniciativám, si lze vysvětlit snad jedině nedávnou personální změnou na postu ministra zemědělství,“ napsal odborný server Equichannel.

Bendl se stal ministrem zemědělství začátkem října a sněmovní výbor navrhl přesun peněz pár týdnů poté, doslova na poslední chvíli. Bendl však popírá, že by rozdělování rezortních peněz ovlivňovaly přátelské vztahy. „Václava Vydru znám dlouho a jeho snaze založit kliniku zabývající se léčením koňských kopyt a vzděláváním v oblasti přirozeného chovu koní fandím. Případné udělení podpory i proto podporuji. Ovšem i institut musí splnit všechny povinnosti, které pro žadatele plynou,“ prohlásil. O tom, jestli poslanci peníze Vydrovi přiklepnou, se rozhodne na probíhající schůzi.

Vydra by chtěl prostředky použít na provoz a vybudování zázemí. „Měla by z toho být kopytní klinika, kde by se ošetřovali koně s pohybovými problémy zapříčiněnými špatnou úpravou nebo deformací kopyt a tak dále,“ vylíčil Blesku Vydra.

Fotogalerie
8 fotografií