Napřed to vypadalo jako idylka. Rudolf Jelínek a jeho žena Martina Růžičková (46), oba velcí milovníci koní, čekali příchod prvního hříbátka. Báli se toho, že nemají žádné zkušenosti, a proto zavolali raději známého porodníka zvířat Josefa K.

„Bylo skoro půl druhé v noci, když se kobylka začala drát na svět. Josef u toho ale vydával podivné zvuky. Řekla jsem mu, že dýchá jak honicí pes,“ vypráví Martina. „Odpověděl, že si asi skřípl nerv, protože ho hrozně bolí na prsou. A to bylo poslední, co řekl, protože se hned svezl k zemi,“ popisuje dramatické okamžiky hercova žena.

Jelínek se nenudí

Jelínek honem volal sanitku a snažil se přitom oživit zkolabovaného porodníka, jeho manželka mezitím odrodila hříbátko. Šlo o vteřiny. „Josefa jsme polévali vodou, kobylku naopak sušili. Bylo dost rušno,“ říká lakonicky známá žokejová trenérka.

I sám Jelínek přiznává, že se s manželkou nenudí. „Zažil jsem s ní za pět let tolik, co za sedmdesát let předtím ne,“ konstatuje herec. Má pravdu, přiženil se do opravdu rušného prostředí. Před měsícem volali sanitku na ranč poprvé a přijela dokonce stejná posádka. Odvezla rychle na sál žokeje, kterého nakopl kůň. Jezdec měl pnemotorax, šlo mu taky o život, zlomená žebra mu propíchla plíce.

Fotogalerie
3 fotografie