Rok se s rokem sešel a na nás opět útočí upíří vlna jménem Twilight sága. Tentokrát s dílem Zatmění, který je opět rozdělen na dvě části. Radost tak určitě udělá nejen fanouškům, ale hlavně tvůrcům filmu pro které se Twilight stává pěkně dojnou kravičkou. Za pět dní od promítání v Americe film už vydělal přes v přepočtu 3,5 miliardy korun.

Edward a jeho kamarádi se opět vynoří z tajemného prostředí deštivého městečka Forks. A jak to mezi nimi bude tentokrát? Vybere si Bella už konečně toho pravého? Pokud patříte k těm, kteří při pohledu na plakát s Robertem Pattinsonem vzdychají a zvyšuje se jim srdeční tep, můžete být v klidu. Přeci jen má Bella větší slabost pro upíra Edwarda než-li pro vkodlaka Jacoba, kterého bere spíše jako bratra.

Twilight: Zatmění
Autor: SPI International

Zatmění se svým pojetím tedy nijak zásadně neliší od svých dvou předchůdců. Pořád je tu ta roztomilá a citově rozporuplná brunetka Bella, která volí mezi upírem a vlkodlakem. Díky rozmlouvání s hlavními hrdiny (film je milostných dialogů plný, takže si děvčata užijete své), s jejich kamarády a sourozenci. Občas si také Bella pokecá se smrtelnou rodinou, mamkou a taťkou, nebo pár spolužáky ze školy. To ale ve filmu není moc důležité. Spíše řeší svět svých dvou nápadníků a jejich vyvedených rodinných klanů v podobě upírů a vlkodlaků ve kterém by se také ráda stala onou součástí.

Twilight: Zatmění
Autor: SPI International

Pokud jste si to nestačili přečíst v knižní předloze, tak Bella se chystá proniknout mezi upíry. Po Edwardovi chce kousanec za každou cenu a chce se tak stát jeho upíří družkou. Také se přidá k upířímu klanu Cullenů. Zároveň je ale pořád na vážkách, cože to za city chová k upířím rivalům vlkodlakům. S Jacobem tráví volné chvilky, kdy není s Edwardem. Ten se jí už dva díly filmu snaží naznačit, že nechat se po maturitě proměnit v nesmrtelnou bytost bez duše možná není úplně košér. Ale znáte to no, srdci holt neporučíš.

Zatmění ale přeci jen disponuje nějakým vývojem milostného trojúhelníku. A to bez keců. Poprvé se tak dostáváme do situace, kdy se řeší, s kým Bella skončí. Konečně padají pádné argumenty ohledně toho, s kým by měla být a proč. Jacob už dávno není jen tak nějakým "Indiánem", ale je Edwardovým rovným soupeřem. Zatmění tím tedy hodně graduje, jelikož před sebou nemáte dvě hodiny procházením v lesích a plácáním romantických "nesmyslů". Ikdyž to my holky občas rády. Čeká nás tak lítý boj. A tím to zdaleka nekončí.

Twilight: Zatmění
Autor: SPI International

Zatmění si přičítá plusy i v dalších příběhových sekvencí. V Zatmění dojde hned na několik flashbacků, které vysvětluje děj odvěkého sporu upírů s vlkodlaky i jednotlivé vedlejší postavy. Ve filmu jsou vítaným společníkem a takovou oddychovkou od věčně opakujících se problémů s Bellinými city. Také se ve filmu projevuje ruka schopného režiséra.

Kdyby se David Slade nemusel držet předurčeného scénáře, tak by z filmu vytřískal ještě mnohem víc. Prostě romantické povídačky z louky třeba prošpikuje upíří hostinou v Seattlu, kde stříká krev na počkání. Díky němu se tak třeba Jasper mění z nezkušeňáka v opravdového borce, který trhá nepřátelům kusy masa z těla a po boku se mu stkví sexy baba. V bojových scénách sice občas narazíme na ne zrovna věrohodné vlkodlaky a pár dalších digitálních vychytávek, které se nám moc nezdají, ale do filmu i tak zapadají. Slade se svého úkolu zhostil na jedničku.

Twilight: Zatmění
Autor: SPI International

Většina filmu je tak zaplněná dialogy řešící vztah milostného trojúhelníku. Výraznější změna přichází ke konci filmu, kdy už není hlavním tématem, kdo s kým nechce spát a proč, ale konečně se dostáváme do hlavní zápletky (hon na Bellu). Ve filmu uvidíme i jistě brzy legendární scénu ve stanu (Edward a Jacob konečně hodí společnou řeč, jen si neplést se Zkrocenou horou, tam šlo o něco jiného). Na konec velkolepé finále, které si rozhodně nenechte ujít. Film má v českých kinech premiéru 7.7.