Biják.cz
Autor: Bijak.cz

"Ano, chystám se na ně," prozradila Blesku Aneta. Filmová adaptace populární francouzské knížky nabízí skutečně příjemnou zábavu pro děti, rodiče i starší sestry.

Sérii knížek popisujících lapálie malého Mikuláše navštěvujícího francouzskou školu spolu se svými báječnými kamarády jsme v dětství louskali s dychtivostí. Tedy alespoň někdo. My vám nyní nabízíme filmovou verzi.

Mikulášovy patálie
Autor: hce.cz

Chlapecké rošťáctví a vtipné historky ze života rodiny

Podstatné je, že každá kniha o Mikulášovi je souborem tuctu příběhů, každý asi o pěti stránkách, mající jasně dané téma a jemno humorné pointování. Každý příběh stojí sám o sobě, každý je úsměvný tím, jak vykresluje chlapecké rošťáctví ústředních hrdinů. Jak něco podobného, co dýchá ryze literární podstatou převést na plátno?

Laurent Tirard, režisér filmu, má svou vlastní licencí k natočení Mikulášových patálií a to své prožité dětství. Tvůrci filmu si tak vzpomněli na častou paranoiu, kterou děti trpí, když se jako jedináčci mají vyrovnat s konkurentem v podobě dalšího přírůstku do rodiny. Malý Mikuláš tedy ve filmu řeší důležitý problém. Myslí si, že jeho rodiče čekají dítě a jeho se zbaví, nejlépe ponecháním v lese. Začne proto s kamarády shromažďovat nápady, jak zabránit zapeklité situaci. Krom toho prožívá spoustu drobných příhod, které kopírují příhody z knížek.

Mikulášovy patálie
Autor: hce.cz

Zázračný úkaz rodinného filmu

Tvůrci se tedy velmi obratně vymanili ze složité situace, kterou představuje každé filmování epizodických příběhů. Vytvořili si hlavní linku, která se prolíná celým filmem, může uvozovat další minizápletky, ale drží film v jedné řadě, aby nepůsobil roztříštěně. K samotnému nápadu o Mikulášově strachu z příchodu bratříčka se navíc dostávají skrze jednu knižní povídku, a to když se novopečeným bratrem stane jeden z jeho kamarádů.

Dramaturgie filmu je tedy výborně zvládnutá a celková délka jednadevadesáti minut nedává prostor pro nudu a představuje přiměřený kompromis v tvorbě rodinného filmu. Mikulášovy patálie totiž primárně představují útok na dětské publikum, ale volí si témata z knih a umírněný humor, který nesklouzává k infantilnostem a trapnosti, tudíž představují zázračný úkaz rodinného filmu.

Nemusíte být fanda knížky Mikulášových patálií, z filmu budete mít tak i tak přirozené nadšení. Uděláte tím radost sobě, ale především dětem.