V hereckých kategoriích jsou nominováni Nina Divíšková, která hraje babi Dvořákovou, a Svatopluk Skopal coby Josef Dvořák. „Je to jednoduše dobře napsaný seriál,“ okomentovala úspěch lakonicky Divíšková. Radost má i producent seriálu Filip Bobiňski, který s kolegou Petrem Šizlingem získal nominaci taky. „Znamená to, že se nám podařilo přiblížit se špičce světové televizní tvorby,“ řekl Blesku spokojeně. Naposledy v Monte Carlu uspěla z českých zástupců v roce 2001 Tatiana Vilhelmová, která získala Zlatou nymfu za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Společnice.

Producent seriálu Vyprávěj Filip Bobinski odpověděl blesk.cz na několik otázek k nominaci seriálu na televizní festival v Monte Carlu.

Proč si myslíte, že seriál zaujal v Monte-Carlu?

Ředitel festivalu Monte-Carlo David Tomatis o nominovaných seriálech řekl: "Tyto dramatické a komediální seriály jsou té nejvyšší kvality a reprezentují rozmanitý výběr mezi nejlepšími mezinárodními produkcemi“. Festival v Monte-Carlu hodnotí celkové uchopení tématu, tj. úhel pohledu jakým se tvůrci na téma dívají a úroveň profesionálního zpracování v kontextu současné evropské a světové tvorby. S ohledem na žánr a bez subjektivních očekávání. Celý náš tým se snažíme svou práci dělat poctivě a dobře, seriál považujeme za plnohodnotný tvar a chceme ho dělat co nejlépe to jde. Není to pro nás „odskočení si“ od filmové tvorby nebo výroby reklam. Myslím, že pro festival může být zajímavý náš odlehčený zábavný pohled na naši nedávnou historii. To, že se nesnažíme historii hodnotit a díváme se na ni s odstupem.

Vypřávěj je první český seriál, který byl na tomto festivalu nominován? Byl jste někdy vy osobně na tomto festivalu?

Ano, měl jsem na festivalu příspěvek na diskusním panelu evropských producentů. Festival se mi moc líbí. Ze všeho je cítit vysoká úroveň hostitelů, rodiny monackého knížete Alberta II, který festival pořádá. Vrcholem společenských akcí bylo pro vybrané hosty setkání v zámku ke monacká rodina žije. Mezi pozvanými hosty byli herecké celebrity současných i již dávno známých seriálů, například Simon Baker (Mentalista), Larry Hagman (představitel J.R.Ewinga ze seriálu Dalas), který na festival jezdí pravidelně a proháněl se pak po riviéře v nejnovějším kabrio od RollsRoyce, a další. Víc všech těch celebrit znala moje žena, která je věrná divačka seriálů.

Fotogalerie
4 fotografie

Setkal jste se s knížetem Albertem osobně?

Ano, k přijetí patřilo i krátké osobní přivítání s knížetem Albertem, jeho sestrou Carolinou de Monaco a snoubenkou Alberta jihoafrické plavkyně Charlene Wittstock. Na závěr festivalu je pořádána velkolepá společenská večeře s řekněme varietním programem. Vše ale velmi vkusné a na nejvyšší úrovni. Pořadatel festivalu, kníže Albert, má mezi hosty velkou úctu a přirozenou autoritu, vždy když přijde všichni povstanou.

Jaký je rozdíl mezi Karlovými Vary a Monte Carlem?

Tak především se jedná o televizní festival. Veřejně přístupné projekce zde nejsou, projekce jsou jen pro porotu a odbornou veřejnost. Nejsou zde tedy typičtí baťůžkáři, filmoví fanoušci spěchající z projekce na projekci. Nicméně procházející se celebrity zde je samozřejmě možné potkat, před palácem, kde se festival koná, je prostranství, kde se natáčí interview s celebritami, takže fanoušci je přicházejí obhlédnout a pozdravit. Festival je především setkáním televizních profesionálů z celého světa a důležitým místem pro propagaci. To, že se Vyprávěj dostalo do nominací znamená, že bude o něj zájem ze strany zahraničních, především odborných, novinářů a může to tak pomoci prodeji seriálu do zahraničí.

V roce 2009 seriál zvítězil v TýTý, považujete za důležitější TýTý nebo Monte Carlo?

Monte Carlo je skvělý úspěch a třešnička na dortu, ale pro nás je nejdůležitější domácí publikum. Bez úspěchu u našich diváků by nebylo ani mezinárodní ocenění. Proto doufáme, že nám diváci pošlou hlasy do TýTý i letos. TýTý je o to cennější, že je to cena divácká nikoli od poroty.