Oblíbená komedie Marie Poledňákové se na televizních obrazovkách objevuje už od roku 1982. Pánská jízda tří tatínků s jejich ratolestmi se točila na chalupě Apalucha nedaleko Dolního Dvora v Krkonoších.

Matýsek, kterému byl tehdy pouhý rok, je společně s Bertíkem, Pepinem, Dášenkou a Kačenkou hlavním dětským hrdinou. Setkali jsme se s Matyskem po 28 letech a zjišťovali, jak dnes žije.

Fotogalerie
1 fotografie

Z Matýska je pošťák

Lukáš Pelánek už dávno není malým Matýskem. Vyrostl z něho vysoký a sympaticky muž. Komedie S tebou mě baví svět byla jeho hereckou premiérou, málokdo tehdy tušil, že zároveň i derniérou. „Po té komedii jsem už nikdy nehrál v žádném jiném filmu. I když kamarád mi pořad říká, že mě viděl ještě jednou. Já o tom ale nic nevím,“ řekl Blesku Lukáš.

Z natáčeni si samozřejmě nic nepamatuje. „Nevím vůbec, jak to bylo. To si opravdu nemohu pamatovat. Jen maminka mi říkala, že si všimla v novinách vyhlášeného konkurzu, ve kterém hledali filmová mimina. Asi si myslela, že bych se mohl stát filmovou hvězdou, a vzala mě na konkurz. A oni mě vybrali,“ prozradil nám s úsměvem Matýsek. Z Lukáše se stala malá hvězda, kterou si lidé pamatují dodnes a jeho známí mu dodnes říkají Matýsek. „Vědí, že jsem hrál ve filmu, a dobírají si mě. Když vysloví pověstnou větu: Matýsek se posral, tak jim vždy řeknu, že tam byly i lepší hlášky,“ říká se smíchem.

S tebou mě baví svět 2?

Na herectví se ale Lukáš nedal, osud ho nasměroval jinam, učarovalo mu povolání pošťáka, kterému se věnuje dodnes a je spokojený. Na svou životní hereckou příležitost ale nezapomíná a stýká se i po tolika letech s ostatními dětskými herci z komedie!

„Někdy si zavoláme nebo zajdeme do hospody. Vždy je rád vidím. Ale na saních mě nikdo nevozí,“ říká sympatický pošťák. Při jednom takovém posezení vznikla myšlenka, že by se dalo natočit pokračování komedie, dokonce prý přemlouvali režisérku Poledňákovou. Ta ale zatím o druhém dílu nechce slyšet.

Dášenka: Při natáčení kadibudky si zlomila ruku

Oslovili jsme i druhou dětskou hvězdu z filmu, Dášenku. Z malé slečny je dnes dvojnásobná maminka. Při hlášce: „Ale maminka mi při koupání vždycky sundávala bačkůrky,“ se filmová Dášenka Adámková i po letech neubrání smíchu.

„Do filmu mě vybrali ve školce, když mi bylo pět, takže si na natáčení zas tak moc nepamatuju,“ říká Zuzana. Ve vzpomínkách jí ale rozhodně zůstalo, že byla velká legrace. „Všichni se o nás hezky starali, nejvíc naši filmoví tátové,“ vzpomíná.

Přesto nemohli občas zabránit nějaké té nehodě při natáčení. A tak se stalo, že se i malá Dášenka zranila a skončila v nemocnici! „Při natáčení »kadibudky« jsem si zlomila ruku, už přesně nevím, jak se to tehdy semlelo, a skončila jsem ve Vrchlabí na chirurgii. Myslím, že jsem to paní režisérce pěkně zkomplikovala,“ vypráví Zuzana. Možná právě tenhle silný zážitek předurčil její další profesní dráhu.

Stala se sestřičkou

Po komedii S tebou mě baví svět sice ještě dvakrát natáčela pro ČT, dabovala, ale herečkou být nechtěla. Vystudovala zdravotní školu a dnes pracuje jako sestřička v nemocnici a stará se o nedonošená a nemocná miminka. Je vdaná a má dva kluky.

Film, ve kterém hrála, už viděla mnohokrát, a to, že hrála Dášenku, vědí všichni její kamarádi i kolegyně v práci. „Ale že by mě někdo poznal na ulici? To se mi tedy nikdy nestalo,“ směje se.