Hlavní hrdinové Cesty do pravěku se po letech sešli ve Zlíně na filmovém festivalu.

Opět spolu

Jirka, Toník, Petr a Jenda. Tehdy jim bylo 12 až 16 let. „Dnes už jsme trochu větší kluci,“ smál se Toník – Petr Herrmann (72) z Prahy, který zůstal jediný věrný herecké profesi. Je členem Divadla Na Fidlovačce. Petr – Josef Lukáš (71) pracoval jako technik. Nyní je místostarostou ve středočeských Rostoklatech. Jenda – Zdeněk Husták (69) je jediný ze Zlína a pracoval jako projektant. Jirka – Vladimír Bejval (68) z Prahy si zahrál v řadě filmů, lze ho spatřit i v Pyšné princezně. „V roce 1969 jsem emigroval do USA. Prožil jsem zajímavý život. V Kalifornii jsem se živil jako bezpečnostní agent, tělesný strážce a kovboj westernových show,“ poodhalil.

Na natáčení s Karlem Zemanem všichni dodnes vzpomínají. „Byl skvělý. Říkával – hrajte sami sebe. Když se točilo ve Zlíně, třeba u Fryštácké přehrady, kluci spávali u nás doma nebo na hotelu. Samozřejmě jsme machrovali před holkama,“ zavzpomínal Zdeněk Husták.

„Užívali jsme si to a ulejvali se ze školy. Kamarádi mají dodnes poznámky, že jsem byl u toho, když vznikalo černé uhlí,“ dodal. „ Režisér nás brával na oběd. O pauzách jsme se mohli dívat na grotesky a King Konga. Za natáčecí den jsme dostávali 80 Kč. Maminka za honorář pořídila pračku,“ vzpomíná Josef Lukáš. „Točilo se dva roky. Byli jsme i u moře na Rujaně. Přestože ve filmu je řada příšer, živý byl jen mlok,“ dodal Bejval.

Fotogalerie
1 fotografie