Christopher Lee hrál v mnoha kasovních trhácích – Hvězdné války, Frankenstein, Sherlock Holmes. Vložil se i od rolí Rasputina a Džinnáha, které má nejraději. „V Česku jsem byl již vícekrát. Miluji Prahu a českou hudbu. Má vlast, Prodaná nevěsta. Mám nahrávky Dalibora i filharmonie s Bělohlávkem a Kubelíkem,“ pochlubil se hned.

„K vaší zemí mě pojí ještě jedna vazba. Pět let jsem bojoval ve válce. Znal jsem Kubiše, Valčíka, Gabčíka….,“ vzpomínal. Co se týká kariéry, netajil se tím, že mu trvalo 10 let než dostal hlavní roli ve filmu. „A jsem rád, že i v tomto věku stále hraju. Dnes nosím hůlku. Ale neznamená to, že jsem stařec. Když jsem dokončil natáčení filmu The Rezident ve vedrech v Novém Mexiku a vracel se k autu, zakopl jsem o dva kabely. Upadl jsem na hlavu a zlomil si obratel,“ vysvětlil.

Kluci z Cesty do pravěku se potkali po 55 letech

Ve Zlíně je již celá plejáda českých herců – Markéta Hrubešová, Eva Hrušková s Ivanem Přeučilem, Pepa Náhlovský, Dana Morávková, Tereza Brodská. Z New Yorku přiletěl známý režisér Vojtěch Jasný. Každou hodinu přibývají další. Hostů je akreditováno bezmála dva tisíce! Letošní ročník je věnován vzpomínce nezapomenutelného režisérka Karla Zemana, který by oslavil sto let. Právě v těchto chvílích byla odhalena ve zlínských ateliérech na Kudlově jeho busta a v jeho ateliéru zřízena expozice.

Zavzpomínat přijeli i jeho „kluci“ z filmu Cesta do pravěku. Kromě dvou je jim již přes 70 let. „Je krásné, že jsem se po letech sešli a jsme ještě v kondici. Tenkrát to byl pro nás zážitek a dobrodružství. Dodnes na to vzpomínám. U nás je to povinný film pro celou rodinu, když jde v televizi,“ prozradil Jenda - Zdeněk Husták (69), který je jediný ze Zlína a pracoval jako projektant. K filmu se již nevrátil.

Fotogalerie
3 fotografie

Za to Toník – Petr Herman (72) se stal hercem a hraje v Divadle Na Fidlovačce. Vladimír Bejval (68) si poté zahrál v patnácti filmech. I v Pyšné princezně. Čtvrt století pak strávil v emigraci v USA. Ocenění za přínos dětské kinematografii převezme ve Zlíně Zdeněk Svěrák. Režisérská legenda – Václav Vorlíček, který pracuje na Saxaně II, oslaví ve středu na festivalu 80. narozeniny. Jeho kolega Karel Smyzcek 60.

Doprovodní akce FF provází desítky doprovodný akcí. Jen počasí jim nepřeje. Například letům balónem. V úterý přijede Kinematovlak, ve kterém se budou promítat večerníčky a dětské filmy. Ve středu se děti mohou zúčastnit malování na chodníku. Před Velkým kinem přibudou na Chodníku slávy další hvězdy. Tentokrát Michaela Kuklová a Filip Renč. Bude jim udělen hvězdný doktorát Univerzity Tomáše Bati. Ve čvrtek přijede olympionička Martina Sáblíková. K narozeninám dostane auto!